Kira saltanatı binlerce kişiyi işsiz bıraktı!

Kira saltanatı binlerce kişiyi işsiz bıraktı!
8 Bakanlığın 2 buçuk yılda kiraladığı araçlara verdiği parayı hesaplayan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, "Kamunun kiraladığı araç ve hizmetlere harcadığı para ile 61.6 bin kişiyi istihdam edebilirdi" ifadelerini kullandı.

Kamudaki kiralık araç ve bina saltanatının ağır faturası ortaya çıktı. Bakanlıkların kiraladıkları araç ve hizmet binalarına ödedikleri paraları hesaplayan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, kamu kurumlarının 61 bin 606 işsize iş yaratacak kadar kaynağı her yıl araç ve bina kiralarına ödediğini, kira saltanatı yüzünden on binlerce gencin işsiz gezdiğini söyledi.

Sözcü'de yer alan habere göre, Milletvekili Ednan Arslan, 16 bakanlığın tamamına Meclis üzerinden resmi yazı gönderip özel sektörden kiraladıkları araç ve bina sayıları ile bunlar için ödedikleri toplam kira paralarını sordu. Arslan'ın sorusuna sadece 8 bakanlıktan yanıt geldi. Diğer 8 bakanlık milletvekilinin sorusuna yanıt dahi vermedi.

2.5 MİLYAR GİTTİ

Ulaştırma, Sağlık, Gençlik, Enerji, Milli Savunma, Dışişleri, Çevre ve Kültür bakanlıklarından gelen cevaplara göre, sadece 8 bakanlık 2016 ve 2017 yılları ile 2018'in ilk 6 ila 8 ayını kapsayan yaklaşık 2.5 yılda kiraladığı araçlara tam 1 milyar 562 milyon lira ödedi. Aynı dönemde kiralanan lüks hizmet binaları için ödenen kira 340 milyon liraya ulaşırken, araç ve bina kiraları için yapılan toplam ödeme 1.9 milyar lirayı aştı. Arslan'a gelen resmi verilere göre, bu 8 bakanlığın kiraladığı araç sayısı her yıl arttı. 2016 yılında 10 bin 612 araç kiralayan bu bakanlıklar 2018'de kiralık araç sayısını 12 bin 745'e kadar çıkardı.

Bilgi gönderen 8 bakanlık içerisinde Ulaştırma Bakanlığı kiralık taşıtta, Sağlık Bakanlığı ise hem taşıt hem de bina kiralamada diğer bakanlıklara fark attı. Ulaştırma Bakanlığı kiralık taşıtlara 2016 yılında 188 milyon lira kira öderken 2018'in üçüncü çeyreğinde taşıt kira faturası 310 milyon liraya fırladı. Sağlık Bakanlığı'nın da kiralık taşıt için yılda yaklaşık 200 milyon lira, hizmet binaları için de yılda yaklaşık 100 milyon lira civarında kira ödediği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı dahil 16 bakanlığın kiralık araç ve kiralık binalara yıllık yaklaşık 1.5 milyar lira kira parası ödediğini belirten Arslan, bakanlıkların araç ve bina kira giderlerinin 61 bin 606 çalışanın bir yıllık brüt asgari ücretine eşit olduğunu söyledi.

 

İlgili Haberler