Kiralık konutlarda yeni dönem 'Evini 4'ten fazla kiraya verenler dikkat'

Kiralık konutlarda yeni dönem 'Evini 4'ten fazla kiraya verenler dikkat'
Yeni yılla birlikte devreye giren, Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında, yeni düzenlemeler getirildi.

Ev sahiplerinin yüksek kazanç beklentisiyle konutunu günlük kiraya verilmesi emlak sektöründe olumsuzluklara neden oldu. Kira fiyatlarındaki artışın yanı sıra ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan sıkıntılar da işin çabasını oluşturuyor.

Yaşanan sıkıntılar sonrasında ev sahipleri de kullanmadıkları odayı ve evleri günlük olarak kiralamaya başladı.

konut-sektoru-mercek-alti-630-2-41.jpgAntalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında 1 Ocak'tan itibaren evini 100 günün altında kiraya verecekler için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ruhsat alması gerektiğini ifade etti.

Yasanın çıkmasıyla birlikte emlak sektörüne yarar sağlayacağını Çağlar, "Bir apartmanda 5'den fazla konutun kiraya verilmesi halinde belediyeden ruhsat alınması gerekiyor. Bunun için tüm kat sahiplerinden izin alması da gerekecek. Herkes bunu yapamayabilir. Kural sonrası günlük kiraya verilen evler ruhsat alamayınca uzun süreli kiraya verilmesi, Antalya'daki kiralık konut sıkıntısının az da olsa azalmasına yardımcı olacak. Yasa çıktı ama günlük kiraya verilen evlerin denetlenmesi de gerekiyor. Denetim yapılmazsa kaçak olarak günlük kiraya verilmesi devam edecek. Kaçak olarak günlük kiralama devlete, apartman sakinlerine, sektör temsilcilerine zarar verecektir" dedi.

thumbs-b-c-023829227cf9afc2af23594b8bff7511.jpgDENETİM TALEBİ

Yasanın uygulaması açısından vatandaşlara büyük sorumluluk düştüğünü söyleyen Çağlar, "Apartman sakinleri konutun günlük kiraya verilmesini istememesine rağmen ev sahiplerinin bu yöntemle kiralamaya devam etmesi halinde vatandaşlar ilgili kurumlara şikayette bulunulmalı. Günlük kiralık evlerde ev sahipleri kiralayan kişi veya kişilerin kimliğini emniyete bildirmek zorundadır. Yetki belgesi bulunmayan evlerin günlük kiraya verilmesi güvenlik sorununu da ortaya çıkaracak. Apartman sakinlerinin huzuru için de yasanın faydalı olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

1 MİLYON LİRAYA KADAR CEZA

Kanun hakkında bilgi veren Çağlar, "İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecektir.

Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyet göstermesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınacaktır. İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu, kendi ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak." ifadelerine bulunarak.

ekran-goruntusu-2024-01-07-122638.png

AYNI KONUTU 4 KEZ KİRAYA VERENLER DİKKAT

Turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin lira ceza verileceğini belirten Çağlar, "Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu, turizm amaçlı kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecektir. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası uygulanacak." dedi.

KİRACININ KİMLİK BİLDİRİMİ ZORUNLULUĞU

Günübirlik ev kiralama ruhsatına başvurunun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından e-devlet aracılığıyla yapılacağını dile getiren Çağlar, "Evini günlük kiraya verecek ev sahiplerinin 1 ay içinde turizm konutu ruhsatına başvurması da gerekiyor. Ev sahiplerinin günlük kiralık ev ruhsatı almadan evlerini kiraya vermeleri, yasal suç olarak kabul ediliyor. Ev sahipleri evde konaklayacak müşterilerle günlük ev kiralama sözleşmesi imzalamalıdır. Sözleşme gereğince kalacak kişilerin kimlik bilgileri emniyet müdürlüğüne de bildirilir. Bildirim yapılmamasında ev sahiplerine de para cezası uygulanır" ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.