Kırmızı et ölüm riskini arttırıyor mu? Kırmızı eti günde ne kadar tüketmeliyiz?

Kırmızı et ölüm riskini arttırıyor mu? Kırmızı eti günde ne kadar tüketmeliyiz?
Loma Linda Üniversitesi araştırma ekibi, birçok araştırmacının üzerinde durduğu 'kırmızı et' konusuna yeni bir araştırma getirdi.

Uzmanlar kırmızı et severleri üzecek bir araştırmaya imza attı. Vegan beslenmenin popüler olduğu şu dönemde, Loma Linda Üniversitesi araştırma ekibi tarafından kırmızı et üzerine araştırma yapıldı. Uzmanlar fazla tüketilen kırmızı etin insanların ölüm riskini arttırdığını ifade etti.

FAZLASI RİSKİ ARTTIRIYOR!

Kırmızı et yüksek kalitede esansiyel amino grup asit içeren, protein, demir ve çinko bakımından oldukça zengindir. Kansızlığı önleyen kırmızı et, bedeni canlı ve güçlü hale getirir. Zihinsel gelişmeye yardımcı olur ve obeziteyi engeller. Önemli vitamin ve mineral kaynağı olan kırmızı etin fazla tüketilmesi ölüm riskini arttırıyor.

Kırmızı et ile ilgili birçok araştırma yapılmaya devam ediyor. Loma Linda Üniversitesi araştırma ekibi kırmızı et severleri üzecek bir araştırmaya imza attı.

Yapılan araştırma sadece kırmızı etin ölüm riskini arttırdığına dayanmıyor. Kırmızı etin yanı sıra işlenmiş gıdalar da kırmızı et kadar ölüm riskini arttırıyor.

İşlenmiş gıda denildiğinde akla ilk gelen paketli ürünler olsa da işlenmiş gıda sadece bunlarla sınırlı değil. Marketten alınan salça, reçel, yoğurt ve daha birçok ürün işlenmiş gıda olarak sayılıyor. Loma Linda Health Üniversitesi uzmanları, bu gıdaların aşırı tüketiminde vücuda ciddi zarar verebileceğini ortaya koydu.

Loma Linda Health Üniversitesi uzmanları, 77 bini aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada katılımcılardan sağlık bilgileri, uyduladıkları diyetler ve beslenme şekilleri gibi bilgiler alındı.

Katılımcıların verdikleri bilgiler Ulusal Ölüm Endeksi tarafından sağlanan verilerle analizi yapıldı. Araştırma ekibinin önceliği, işlenmiş gıdalardı. Analiz sonucunda, işlenmiş gıdaları gereğinden fazla tüketenlerin yüzde 14 oranında daha fazla ölüm riski taşıdığı ortaya çıktı.

İşlenmiş gıdaların ardından sırada kırmızı et vardı. Analiz sonucunda günde 30 gramdan fazla et tüketen bireylerin ölüm riskinde yüzde 8''lik artış olduğu gözlemlenildi.

KIRMIZI ETİ GÜNDE NE KADAR TÜKETMELİYİZ?

Türkiye’de et ağırlıklı beslenmenin yaygın olduğu şüphesiz. Dünya Sağlık Örgütü, son yıllarda haftada 500 gramdan fazla et tüketmenin sağlığa olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor.

Fazla kırmızı et tüketiminin bazı zararları vardır:

-Kırmızı et sindirimi zorlaştırır.

- Fazla yağ safra kesesini rahatsız eder.

-Böbrek taşları artabilir.

-Kolesterolü fırlatır.

Bu etkileri azaltmak için eti tüketirken mutlaka yanında sebze ve meyve ile desteklenmelidir. Fazla tüketilen kırmızı et kabızlık sorununu ortaya çıkarır. Kabızlık sorununu en aza indirmek için günde 8-10 bardak su tüketilmesi gerekir.

İlgili Haberler