Kırşehirli Murat Dere yıllardır belge olsun diye Yeniçağ arşivliyor

Kırşehirli Murat Dere yıllardır belge olsun diye Yeniçağ arşivliyor
Kırşehir'in Kaman ilçesinde yaşayan Murat Dere, yıllardır Yeniçağ Gazetesi biriktiriyor. Dere, Yeniçağ Gazetesi'ni arşivleme alışkanlığının Attila İlhan ile başladığını ifade ederek, "Çok uzun yıllardır arşivleme yapıyorum. 'Attila İlhan ile Zaman içinde bir yolculuk' programını hiç kaçırmadım. İzledim ve onun belgeli konuşması beni çok etkiledi." şeklinde konuştu. Dere, Yeniçağ Gazetesi, başta gazetenin sahibi Ahmet Çelik bey olmak üzere ilkeli köşe yazarları ve tüm çalışanları ile kaliteli insanlardan o

Çetin Resuloğlu -YENİÇAĞ

Kırşehir'in Kaman ilçesinde yaşayan Murat Dere, Yeniçağ Gazetesinin yayın hayatına başladığı yıllarda bir köşe yazarının yazısını okumasının ardından gazetemizin kendi deyimiyle bağımlısı hale geldi. O günden beri gazetemizi arşivleyen Dere'nin evindeki gazeteler artık dolaplara sığmıyor.

Dere, "Neden Yeniçağ Gazetesi?" sorunu şu şekilde açıkladı;

Yeniçağ Gazetesini okumaya bazı köşe yazarlarının yazılarını okuyarak başladım ve bu zamanla bende bağımlılık haline geldi. Bu alışkanlığımın tam olarak hangi tarihte başladığını hatırlayamıyorum. Şöyle söyleyebilirim ki, Yeniçağ Gazetesinin yazarlarından Selcan Taşcı’nın yazı dizileri, Arslan Bulut’un tüm yazıları, Orhan Uğurluoğlu, Murat İde’nin pek çok yazılarını okudum. Gazetenin yazarlarının düşüncelerinin bana faydalı olduğu düşündüğüm için takip etmeye başladım.

Yeniçağ Gazetesi'ni arşivleme alışkanlığı bende Attila İlhan ile başladı. Çok uzun yıllardır arşivleme yapıyorum. “ Attilla İlhan ile Zaman içinde bir yolculuk” programını hiç kaçırmadım. İzledim ve onun belgeli konuşması beni çok etkiledi."

Dere, gazete bayilerinin önünde yıllarca durup bakar öncelikle Yeniçağ alırım, önemli gördüğüm tüm konuları ve haber sayfalarını biriktiriyorum." derken, en çok takip ettiği gazetenin de Yeniçağ olduğunu ifade etti.

Dere sözlerini şu şekilde sürdürdü; Birçok marketlerde çalıştığım için biliyorum. Yeniçağ Gazetesi bayilerde yok satardı. Şimdi bayiye gelen gazete sayısı biraz artsa da yeterli olmuyor. Haber sayfalarını önemli belge diye yıllardır biriktiriyorum. Askerden terhis olduğum sırada valizimin kontrolü esnasında gazeteleri ve haber kupürlerini görünce çok şaşırmışlardı. Ve bana 'oğlum sen ajan mısın' diye sormuşlardı. Ben gazetelerde önemli gördüğüm araştırma konulu yazıları çok sevdiğimi ve belge biriktirmeyi sevdiğimi söylemiştim.

Aldığım gazeteleri tarihlerine uygun bir şekilde numaralandırır, kaybolmasınlar veya karışmasınlar diye numaralandırarak arşivleme yaptım. Bu dosyaladığım içinde 100-150 civarında önemli gördüğüm haber ve köşe yazarlarının bulunduğu, gazete kupürlerinin yer aldığı 111 dosya mevcuttur.

Yeniçağ Gazetesi, başta gazetenin sahibi Ahmet Çelik bey olmak üzere ilkeli köşe yazarları ve tüm çalışanları ile kaliteli insanlardan oluşmuş ki bu gazete bu kadar güzel konularıyla ve hayran bırakan yayıncılık anlayışıyla yıllardır takip ediyorum"