Kişisel ve ticari gezi tekneleri için yeni kurallar belli oldu

Kişisel ve ticari gezi tekneleri için yeni kurallar belli oldu
Deniz taşıtlarına verilecek tanıtım numaraları ile bu numaralarda yer alacak tekil imalatçı kodlarının tahsisine dair kurallar belli oldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan "Gezi Tekneleri ve Kişisel Deniz Taşıtları Yönetmeliği Kapsamında Tekil İmalatçı Kodlarının Tahsisi, Kullanımı ve Tesciline Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile "Gezi Tekneleri ve Kişisel Deniz Taşıtları Yönetmeliği" kapsamında üretilen deniz taşıtlarına verilecek tanıtım numaralarıyla bu numaralarda bulunan tekil imalatçı kodlarının tahsisi, kullanımı ve tesciline dair kurallar açıklandı.

tekne.jpgBu bilgilere göre, deniz taşıtı tanıtım numarası içeriğinde, imalatçının yerleşik olduğu ülke kodu, deniz taşıtının üretim ayı ve yılı, bir deniz taşıtının piyasaya arz edilmesinin hedeflendiği yıla karşılık olan model yılının yer alması şartı gerekiyor.

Tekil imalatçı kodunun tahsisinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü (İdare) sorumlu olacak.

İdare, tekil imalatçı kodunun tahsisinden sorumlu olduğu konuda Ticaret Bakanlığı aracılığıyla Avrupa Komisyonu'na bildirimde bulunacak.

tekne58.jpgİmalatçı, deniz taşıtını piyasaya arz etmeden önce, tekil imalatçı kodunun tahsisi için İdareye, Türkiye'de yerleşik olması halinde Türkçe, Türkiye'de yerleşik olmaması durumunda ise İdarenin kabul göreceği diğer bir dilden başvuru yapacak.

İdare, vermiş olduğu tekil imalatçı kodlarının ulusal tescilini gerçekleştirecek. Bu kodlara Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin erişebilmesi için AB tescil platformuna iletilecek. İdare, üçüncü ülkelerde yerleşik imalatçıya tekil imalatçı kodu tahsis etmesi halinde bunu üçüncü ülkeler için işbirliği platformuna bildirimde bulunacak.

Tekil imalatçı kodu tahsis işlemlerince Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Döner Sermaye İşletme Dairesi Başkanlığı hesabına 100 bin TL hizmet bedeli yatırılacak.

İlgili Haberler