Kızıl Gezegen'in ayrıntıları ilk kez ortaya çıktı

Kızıl Gezegen'in ayrıntıları ilk kez ortaya çıktı
NASA’nın InSight aracından yeni keşfiyle Mars’ın kabuğunun derinliği ve çekirdeğinin boyutu ilk kez ölçüldü.

NASA'nın Insight aracından yeni keşif

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) InSight uzay aracı yeni bir keşif yaptı. Araç, sondanın 2018''de Kızıl Gezegen’e inişinden bu yana yakalanan onlarca Mars depreminden elde edilen verileri kullanarak, Mars''ın kabuğunun derinliğini ve çekirdeğinin boyutunu ilk kez ortaya çıkardı.


AYRINTILARI İLK KEZ ORTAYA ÇIKARDI
NASA''nın InSight uzay aracı 2018''de Mars''a inmeden önce, Kızıl Gezegen’i inceleyen bilim insanları yüzeye yoğunlaştı. Sabit arazi aracının sismometresi bunu değiştirdi ve gezegenin derin iç kısmıyla ilgili ayrıntıları ilk kez ortaya çıkardı.


733 TANE FARKLI MARS DEPREMİ KAYDETTİ

NTV’de yer alan habere göre, İç Yapı için Sismik Deney (SEIS) kapsamında, Mars''ın yüzeyinde bulunan ve  binlerce kilometre ötedeki sismik olayları algılayabilen kubbe şeklinde bir alet kullanıldı. Misyon, konuşlandırılmasından bu yana, yaklaşık  733 farklı Mars depremi kaydetti. Tüm depremlerin 3 ve 4 büyüklükleri arasında meydana geldiği belirtildi.
 


BİN 820 KİLOMETRE YARI ÇAPA SAHİP

Bilim insanlarının analizleri, Mars kabuğunun 20 ile 37 kilometre  kalınlığında olduğunu gösterdi. Kabuğun altında, bin 820 kilometre yarıçapa sahip olduğu ortaya çıkan Mars çekirdeğine kadar yaklaşık bin 560 kilometre boyunca uzanan manto tabakası var.


Bununla birlikte uzmanlar, Mars’ın yerkabuğunun da yaklaşık 35 kilometre kalınlığında olduğunu hesapladı.



Diğer taraftan araştırmacılar, Dünya’nın Mars''tan 1,8 kat daha büyük olduğunu ancak manto ve çekirdek oranlarının yer kütleye oranlarının yüzdesel açıdan benzer olduğunu söyledi.  Mars mantosu ve çekirdeğinin gezegen yarıçapına oranı yüzde 54 iken Dünya’da yüzde 45.

ÜÇÜNCÜ GÖK CİSMİ OLMA ÖZELLİĞİ
Bununla birlikte Mars, Dünya ve Ay''dan sonra bu ölçümlerin yapıldığı üçüncü gök cismi olma özelliğini taşıyor. Çalışmanın diğer önemli bir bulgusu ise Mars çekirdeğinin eridiğinin gözlemlenmiş olması. Daha önce birçok bilim insanı, Kızıl Gezegen’in çekirdeğinin hala sağlam olduğunu varsayıyordu.


InSight''ın NASA''nın Güney Kaliforniya''daki Jet İtki Laboratuvarı''ndan baş araştırmacısı Bruce Banerdt, "Bu, son on yıldaki tüm çalışmaların ve emeklerin doruk noktasını temsil ediyor" dedi.

HER GÜN YENİ MARS DEPREMİ TESPİTİ
Öte yandan bilim insanları, bu sonuçların sadece başlangıç olduğunu söyledi. Araştırmacılar, artık Mars modellerini ve oluşumunu anlayabilmek için daha iyi verilere sahipler ve SEIS her gün yeni Mars depremleri tespit ediyor.


InSight''ın enerji seviyesi yönetilirken, sismometresi hala dinliyor ve insanlar 4,0''dan büyük bir deprem tespit edeceklerini umuyorlar.

 

İlgili Haberler