KKTC Cumhurbaşkanı federasyon istedi

KKTC Cumhurbaşkanı federasyon istedi
Kıbrıs’ta çözüm istediklerini dile getiren KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, federasyon modelini savundu, “Federasyon modeli karşılıklı kabul edilebilir en gerçekçi model olmayı sürdürmektedir” ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Rum tarafından gelen OPEK (Sosyal Reform Birliği) Başkanı Pavlos Pavlou ve birlik yöneticilerden oluşan heyeti kabulünde, KKTC ve Türk bayraklarının olmaması nedeniyle eleştirilen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu kez federasyon çıkışıyla gündeme geldi. Akıncı, Kıbrıs'ta olası bir anlaşmanın Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde ve müzakerelerle elde edilebileceğine inandıklarını belirterek, "Statükonun devamını değil, çözüm istiyoruz." dedi.

Akıncı, yaptığı yazılı açıklamada, federasyon modelinin seçenek olmaktan çıkmadığını ifade etti. Federasyon modelinin ‘siyasi eşitliği’ içerdiğini kaydeden Akıncı, "Masada olan federasyon modeli kanaatime göre karşılıklı kabul edilebilir en gerçekçi model olmayı sürdürmektedir." ifadesini kullandı.

“FEDERASYON FORMÜLÜ GERÇEKÇİ DEĞİL”

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Akıncı'nın aksine, siyasi eşitliğe dayanan federasyon formülünün gerçekçi olmadığını savunmuş ve "Adada fiiliyatta iki ayrı devlet var. Birbirimizi tanımaya gerek olmaksızın işbirliğine dayalı ortaklık geliştirebiliriz" mesajını vermişti. Özersay, bu önerisine, "Rum tarafının 2011 yılında Türk tarafından elektrik satın almasını" örnek olarak göstermişti.

İlgili Haberler