Korona hastalarını kobay gibi kullanıyorlar. CHP'li Murat Emir'den bomba iddia

Korona hastalarını kobay gibi kullanıyorlar. CHP'li Murat Emir'den bomba iddia
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’den çarpıcı bir iddia geldi. Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Ankara Şehir Hastanesi’nde korona hastaları üzerinde hiçbir literatürde bulunmayan tedavi yönteminin denendiğini söyledi.

Birgün gazetesinden İsmail Arı’nın haberine göre, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara Şehir Hastanesi'ndeki Covid-19 hastaları üzerinde ulusal ve uluslararası hiçbir literatürde bulunmayan bir tedavi yöntemini denendiğini söyledi.

İddiasını soru önergesiyle TBMM gündemine getiren Emir, Şehir Hastanesi yöneticilerinin internet üzerinden yaptıkları toplantılarda "28 bin hastaya baktık, hepsi çiçek gibi oldu" sözleriyle aynı tedavi yöntemini diğer hastanelere önerdiğini de öne sürdü.

DSÖ LİTERATÜRÜNDE BULUNMUYOR
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. Hastalar üzerinde denenen tedavi yöntemine ilişkin, "Tıbbi yönden birçok sakıncası bulunan algoritma, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) literatüründe bulunmazken, etik kurul onayları da alınmamıştır. Önerilen ilaçlar arasında etkinliği ve yan etkileri bilimsel açıdan tam olarak kanıtlanmamış hidroksiklorokin (klorokin), kolşisin bulunmaktadır" diyen Emir, soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"DSÖ’nün, klorokin ilacının Covid-19 tedavisinde kullanımını durdurmasına ve Amerikan Gıda İlaç Dairesi’nin de (FDA) yan etkiler nedeniyle ilaçla ilgili onayını geri çekmesine karşın bu ilacın kullanımı ısrarla sürmektedir. Klorokin tedavisinin, içerisinde hekim bulunmayan filyasyon ekipleri tarafından, kalbe bağlı yan etkileri açısından yeterli değerlendirme yapılmaksızın uygulanması Covid-19 hastalarında kalbe bağlı komplikasyonların gelişmesine sebep olabilmektedir.”

HASTALAR ÜZERİNDE DENEY Mİ YAPILIYOR?
“Tedavi protokolünün diğer kamu hastanelerinde de uygulanmasına yönelik baskı yapıldığı ve düzenlenen toplantılarda bazı hastane yöneticilerinin hiçbir bilimsel kanıt sunmadan '28 bin hastaya baktık, hepsi çiçek gibi oldu' gibi ifadeler kullandıkları iddia edilmektedir” ifadesini de kullanan Emir, önergesinde Sağlık Bakanı Koca'ya şu soruları yöneltti:

“Protokolle ilgili Bilim Kurulu’nun görüşü alınmış mıdır? Covid-19 hastalarına klorokin ve kolşisin ilaçları uygulanırken etik kurulu onayı ile hastaların onamı alınmış mıdır? Hastalar üzerinde deney mi yapılmaktadır? Hasta grubu özellikleri değerlendirilmiş midir? Erken ve geç dönemde yaşanan komplikasyonlar ile ölüm verileri kayıt altına alınmış mıdır?

Klorokin ve kolşisin ilaçları bugüne kadar kaç hasta üzerinde kullanılmıştır? Klorokine bağlı kardiyak ölüm sayıları bilinmekte midir? DSÖ ve FDA onayları bulunmamasına karşın hekimlere klorokin kullanmaları yönünde neden baskı yapılmaktadır? İlacın belirli miktarlarda tüketimine yönelik bir hedef mi bulunmaktadır? COVID-19 tedavisinde kullanımı için FDA onayı bulunan tek ilaç olan Remdesivir neden kullanılmamaktadır? Remdesivir’in temininde güçlük mü yaşanmaktadır?”