Korona virüs aşısı ilk kez çocuklarda ve gençlerde denenecek

Korona virüs aşısı ilk kez çocuklarda ve gençlerde denenecek
Oxford Üniversitesi, korona virüs aşısının ilk kez çocuklarda ve gençlerde deneneceğini açıkladı. Açıklamada, aşının 6-17 yaş arasındakilerde güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturup oluşturmadığını belirlemek için 300 gönüllü üzerindeki klinik çalışmaların bu ay başlayacağı aktarıldı.

Oxford Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, çocuklar üzerinde ilk kez yapılacak klinik çalışmaların başkent Londra, Southampton ve Bristol kentlerinde bulunan Oxford Üniversitesine ait merkezlerde yapılacağını bildirdi.

Açıklamadai, değerlendirmelerine yer verilen Oxford Üniversitesi Aşı Çalışmaları Grubu Baş Araştırmacısı Andrew Pollard, çocukların çoğunun korona virüs salgınından etkilenmediğini fakat çocuklarda ve gençlerde aşıya bağışıklığın sağlanmasının önemli olduğunu ifade etti.

Pollard, bu yeni çalışmaların korona virüs kontrolüne ilişkin anlayışı daha genç yaş gruplarına genişleteceğini belirtti.

İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), 30 Aralık'ta Oxford Üniversitesi'nin İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZenaca iş birliği ile geliştirdiği korona virüs aşısının güvenli olduğunu bildirerek, ülkede yaygın kullanımına izin vermiş, aşının uygulanmasına 4 Ocak tarihinde başlanmıştı.

İngiltere Aşılama ve Bağışıklama Komitesi, daha önce paylaştıkları "aşılamada öncelikliler listesi"nde, 16 yaş altına aşının yapılmaması konusunda tavsiyede bulunmuştu.

Oxford-AstraZeneca korona virüs aşısının, ilk olarak virüsün Güney Afrika'da tespit edilen mutasyonlu türüne karşı daha az etkili olduğu saptanmıştı.

AstraZeneca, "İlk veriler, aşının temel olarak B.1.351 adı verilen Güney Afrika mutasyonundan kaynaklanan hafif hastalığa karşı sınırlı etki gösterdiğini ortaya koydu." açıklamasında bulunmuştu.

Fakat aşının oluşturduğu antikor aktivitesinin, özellikle doz aralığının 8 ila 12 hafta olarak uygulanması halinde daha şiddetli hastalığa karşı diğer aşılarla eş değer koruma sağladığı belirtmişti.