Korona virüs geçiren kişilere altın tavsiye. Uzmanlar evde bile yapılabilir dedi

Korona virüs geçiren kişilere altın tavsiye. Uzmanlar evde bile yapılabilir dedi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hürmüz Koç, korona virüs sonrası hastalığa yakalananlarda gelişen bazı belirtilerin solunum sisteminde fonksiyon kaybı ile kalpte sıkıntı yarattığını, bunun da ölümlere neden olabildiğini açıkladı. Koç, koronayı atlatan kişilerin mutlaka solunum kapasitesini artırmaya yönelik egzersizler yapması gerektiğini vurguladı.

DHA’da yer alan habere göre, yeni tip korona virüse yakalanıp, atlatanlarda uzun dönemde belli başlı problemler ortaya çıkabiliyor. Bunların başında ise en büyük problem akciğerlerde meydana gelen tahribat oluyor. Uzmanlar, korona virüsü atlatan kişilerin mutlaka solunum egzersizi yapmasını öneriyor.

"SOLUNUM EGZERSİZLERİNİ İLAÇ GİBİ DÜŞÜNEBİLİRİZ"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hürmüz Koç, "Covid-19''a yakalanıp, atlatan kişilerin, akciğerlerini rehabilite etmeleri noktasında aerobik egzersizler başta olmak üzere, ev içinde yapılan egzersizler ve solunum kapasitesini artırmaya yönelik yapılan diafragmatik solunum egzersizlerini ilaç gibi düşünebiliriz" diye konuştu.

"EGZERSİZLER OLUMSUZ ETKİLERİ KISA SÜREDE UZAKLAŞTIRABİLİR"

Korona virüsün, ACE-2 reseptörlerine tutunduğunu ifade eden Prof. Dr. Koç, "ACE-2 proteini daha çok akciğerde, kalpte ve böbreklerde bulunmaktadır. Covid-19’a yakalanan ve Covid-19 atlatan kişilerde; akciğerde, kalpte ve böbreklerde büyük doku fonksiyon kayıplarının olduğu bilinmektedir. ACE-2 proteinin görevi akciğerde sıvı toplanması ve iltihap oluşmasını engellemektir. Akciğere giren korona virüs ACE-2’ye tutunarak proteinin yapısını ve fonksiyonunu bozmaktadır. Akciğerde havanın yerine sıvının girişi ise zatürrenin oluşudur. Korona virüste ise daha ağır vakalarla karşılaşılmaktadır. Korona virüs ile ilgili yapılan çalışmalara bakıldığında, korona virüs akciğerlerdeki ACE-2 proteinine tutulma yüzdesi bu kadar yüksek olmasaydı, ağır vakalar ve ölüm oranları da bu kadar yüksek olmayacaktı. Bunun yanında korona virüs kalpte miyokart kalp kasına tutunarak kalp yetmezliği hatta ani kalp durmasına sebep olmakta, böbreklerde tutunarak böbrek yetmezliğine bağlı ölümlere sebep olmakta ve beyinde ise tat ve koku kaybına ve unutkanlığa sebep olmaktadır. Dolayısıyla da Covid-19’a yakalanan ve atlatan kişiler için akciğerlerini rehabilite etmeleri noktasında; ev içinde yapılan solunum egzersizlerini ve aerobik egzersizleri ilaç gibi düşünebiliriz. Aerobik kapasitenin en önemli etkisi ACE-2 protein üzerinedir. Yapılacak olan aerobik egzersizlerin ACE-2 proteini olumlu yönde etki etmesi, kişilerde oluşan Covid-19’un olumsuz etkileri kısa sürede uzaklaştırabilir." dedi.

"BALON ŞİŞİRMEK AKCİĞER SOLUNUM VE FONKSİYONLARINI GELİŞTİRİR"

Prof. Dr. Hürmüz Koç, "Biz önce zamansal uyum diyoruz. 40 dakikaya kadar hafif tempo yürüyüşler ile başlanmalı ve daha sonra yüklenme şiddeti artırılarak devam etmelidir. Yani orta tempo ve daha sonra da tempolu dediğimiz yürüyüşler gerçekleştirilmelidir. Burada yüklenmenin yoğunluğunu nabza göre belirleyebiliriz. Maksimal nabzın; yüzde 50, 55, 60, 65, 70 gibi oranlarla kademeli olarak yüklenmeyi, yükseltme ilkesi çerçevesinde yürüyüşleri artırabiliriz. Tabi ki aerobik egzersizlere ilave olarak direnç antrenmanları da yapmak zorundayız. Çünkü direnç antrenmanları da kassal kuvvet, kassal dayanıklılık ve kas kütlesi artışına sebep olacağı için bu kas kütlesindeki Covid-19’a bağlı negatif etkiyi uzaklaştırabiliriz. Bir diğer önemli unsur da, kişilerin kısıtlamaları yaşadığımız bu dönemde evde neler yapabileceğidir. Kişilerin evde yapabilecekleri en iyi egzersizler solunum egzersizleridir. Solunum egzersizlerini tek zamanlı veya çift zamanlı şekilde yapabilir. Kişiler diafragmatik (diyafram) solunumu dediğimiz solunum egzersizler ile solunum kapasitesini geliştirebilirler. Solunum kapasitesini geliştirmeye yönelik evde yapılacak bir diğer egzersiz ise balon şişirmektir. Balon şişirmek dinamik bir egzersiz olarak hem akciğer solunum ve fonksiyonlarını geliştirir hem de evde en keyifli aktivite olarak düşünebiliriz.” diyerek sözlerine son verdi.

 

İlgili Haberler