Korona virüse karşı herkes ona sarılıyor. Meğer büyük tehlike taşıyormuş

Korona virüse karşı herkes ona sarılıyor. Meğer büyük tehlike taşıyormuş
Tüm dünyanı etkisi altına alan korona virüs salgınına karşı bağışıklığını güçlendirmek isteyenler bu dönemde vitamin haplarına talebi artırdı. Ancak bilinçsizce kullanılan vitamin hapları birçok hastalığa neden oluyor. Hem internet ortamından hem de eczanelerden temin edilen vitamin haplarının bilinçsiz kullanımı ise kemik ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırlıyor.

DHA'da yer alan habere göre, korona virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen birçok kişi hem eczanelerde hem de satılan vitamin hapları bilinçsiz kullanıldığı takdirde büyük tehlike taşıyor.

Konuyla ilgili konuşan Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "En sağlıklı vitamin, sebze ve meyvelerde saklı" dedi. Karacan, vitamin haplarını kullanmak zorunda olan kişilerin ise mutlaka doktora danışması gerektiğini belirtti.

"VİTAMİN VE MİNERAL MEYVELERDE VAR"

Pandemi döneminde talebin daha da arttığını söyleyen Onur Ferhat Karacan, "Aslında vitamin ve mineral dediğimiz şeyler sebze ve meyvede olan şeylerdir. Dolayısıyla herkese öncelikle doğru ve sağlıklı beslenmeyi tavsiye ediyoruz. Salgın dönemi insanları farklı şeylere yönlendirdi ama burada bir bilinçsizlik var. Çünkü vitamin ve mineraller, tabletlerin içine alındı. Bu tarz ürünlerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay alınarak piyasa sürülmesini de doğru bulmuyoruz. Çünkü bu ürünler direk insan sağlığıyla alakalıdır. Vitaminlerin hepsi farmasötik formadadır yani ilaç haline getirilmiştir. Dolayısıyla bunların onayı ve takibi Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmalıdır" dedi.

"KEMİK VE BÖBREK HASTALIKLARINA SEBEP OLUYOR"

İnsanların bilinçsizce vitamin haplarına yöneldiğini belirten Başkan Karacan, "Bu hapları çok rahat alabiliyorsunuz. İnternet ortamından sadece bir tuşa basıp satın alınabiliyor. Bu ürünleri çocuklar da alabilir. Vitaminler, ilaç haline gelmişse eğer dikkat etmemiz gerekiyor. Ayrıca internet ortamında bu işin dolandırıcılığı yapılıyor. Bir vitamin fiyatı 50 lirayken, bir alana bir bedava diyerek 125 liraya satıyorlar. Ayakkabı satın alır gibi ‘bir alana bir bedava’ kampanyaları oluyor. Bu bilinçsiz kullanım, kemik ve böbrek hastalıklarına da neden olabilir. Bu tarz ürünlerin bu kadar kolay şekilde, marketlerde, internet ortamında veya işportada kolayca alınıyor olmasının önüne geçilmeli. Talep arttı ancak vitamin haplarında ciddi bir fiyat artışı olmadı. Etken madde tayinine göre fiyatta hareketlilik oluyor ama büyük bir artış yok. Rahatça meyve ve sebzeden alabileceğimiz vitaminleri, bu tarz ürünlerde aramaya gerek yok. Ancak vücudun bu tarz ürünlere ihtiyacı olabilir. Vitamin haplarını kullanmadan önce mutlaka doktora ve eczacıya danışmak gerekiyor. Komşudan duyarak, reklamlarda görerek ve beğenerek vitamin hapları kullanılmaz." diye konuştu.

046a4b1bb3d07dcfd2dd6ae97e087f41-1.jpg

"DOKTORUMA DANIŞMADIM"

Vitamin haplarını salgından önce de kullandığını belirten Yeşim Güngör, "Bu dönemde de ara ara kullanmaya devam ediyorum.  Bu tarz ürünlerin mutlaka bir faydası vardır diye düşünüyorum. Hapları alırken, doktoruma danışmadım. Bu tarz ürünlerin yanında limon suyu, portakal ve mandalina gibi meyve ve sebzeler de tüketmeye özen gösteriyorum" dedi.

5ef1c3adc1fa25b3a247225cc51d51fe-1.jpg

"VİTAMİNLERİ, BESİNLERDEN ALMAK DAHA SAĞLIKLI"

Gaye Çalık, "Korona virüse yakalandım ve o dönemde özellikle C vitamini kullandım. İlaçların yanında ek vitaminlere de ciddi bir talep var. Vitamin haplarını kullanıyorum ama bu vitaminleri, besinlerden almak çok daha sağlıklı" diye konuştu.

7cd755a165a2ed7fbca5d5b856114758.jpg