Korona virüste hayat kurtaran postüral drenaj yöntemi. Son çare birçok kişi böyle hayatta kaldı!

Korona virüste hayat kurtaran postüral drenaj yöntemi. Son çare birçok kişi böyle hayatta kaldı!
Korona virüs salgınında virüsün özellikle akciğer kapasitesini ve solunum kas kuvvetini azalttığına dikkat çeken uzmanlar, nefes darlığı, sekresyon (salgı) birikimi gibi ciddi problemlerle karşılaşan hastalara uygulanacak ‘postüral drenaj’ yönteminin etkili olabileceğini belirtiyor.

Korona virüs salgınında alınan önlemelerin yanı sıra tedavi süreci ve yöntemleri hakkında da gelişmeler devam ediyor. Özellikle akciğerleri etkileyen korona virüsün etkisini en aza indirmek için ve ciğerlerimizi geliştiren en önemli aktivite olan doğru nefes alım teknikleri de önem kazanıyor.

Zatürre, nefes darlığı, sekresyon (salgı) birikimi gibi ciddi problemlerde ilaç tedavisinin tek başına yeterli olmamasından dolayı, hastalar ve hasta adayları için fizyoterapinin kaçınılmaz hale geldiğini ifade eden Altınbaş Üniversitesi Öğretim Görevlisi Uzman Fizyoterapist Ekin Karlık, “Koronavirüs özellikle akciğer kapasitesini çok sınırlandırıyor ve solunum kas kuvvetini de azaltıyor. Bu nedenle fizyoterapi her hastalıkta olduğu gibi korona virüste de etkin olarak kullanılıyor” dedi.

‘POSTÜRAL DRENAJ UYGULAMALARI ÖNEM KAZANDI’

Akciğer kapasitesinin bu dönemde çok önemli olduğuna dikkat çeken Uzman Fizyoterapist Ekin Karlık, herkesin solunum egzersizlerini yapabileceğini belirtti. Karlık, “Şu anda hastanede tedavi görenler için, özellikle yoğun bakım ünitelerinde postüral drenaj uygulamaları önem kazanmakta. Bu da zaten sağlık personelleri tarafından uygulanıp, yönetiliyor. Taburcu olan hastalar da bu egzersizleri yapabilirler.’ dedi…

postural-drenaj1.jpg

Postüral drenaj nedir?

Postüral drenaj iltihap ve akciğerlerin solunum yollarındaki aşırı mukozite nedeniyle solunum sorunlarını tedavi etmenin bir yoludur. Aslen Kistik fibroz ve bronşektazi gibi kronik hastalıkların yanı sıra pnömoni gibi geçici enfeksiyonlar da dahil olmak üzere çeşitli durumları tedavi etmek için kullanılıyor.

Kötü bir soğuk algınlığınız veya gripiniz varsa, mukusu akciğerlerinizden uzak tutmaya yardımcı olmak için postural drenajı da kullanabilirsiniz. Amaç, mukusu öksürülebileceği merkezi hava yoluna taşımaktır. Her yaştan insan için güvenlidir ve evde veya bir hastanede veya hemşirelik tesisinde yapılabilir.

Postüral drenaj genellikle akciğerlerden gevşek mukus sallamak için sırt, göğsünüz veya yanlarınızda çırpılmış bir eliyle alkışlayan bir kişiyi içeren, bazen alkışlar olarak adlandırılan perküsyon ile aynı zamanda yapılır. Titreşim, derin nefes alma, öfke ve öksürük ile birlikte bu tekniklere göğüs fizyoterapisi, göğüs fizik tedavisi veya hava yolu klerensi tedavisi denir.

postural-drenaj2.jpg

Postüral drenajı nasıl yapılır

Kendi başınıza veya bir fizyoterapist veya hemşire ile birçok pozisyonda postüral drenaj yapabilirsiniz.

Genel kurallar

Her pozisyon en az beş dakika tutulmalıdır. Pozisyonlar bir yatakta veya yerde yapılabilir.

Her pozisyonda, mukusun boşalmasına izin vermek için göğsünüz kalçalarınızdan daha düşük olmalıdır.

Kendinizi mümkün olduğunca rahat ettirmek için yastıklar, köpük takozlar ve diğer cihazları kullanın.

Pozisyondayken, maksimum etkinlik için nefes aldığınızdan daha uzun süre burnunuzdan ve ağzınızdan dışarı nefes almayı deneyin.

Geceleri öksürüğü önlemek için gece ya da yatmadan hemen önce oluşan mukusu temizlemek için bu pozisyonları sabah yapın.

Bir solunum terapisti, hemşire veya doktor, mukusun bulunduğu yere bağlı olarak postural drenaj yapmanın en iyi yollarını önerebilir.