Korona virüste herkes ona güvendi. Ancak içerken sağlığınızdan olabilirsiniz

Korona virüste herkes ona güvendi. Ancak içerken sağlığınızdan olabilirsiniz
Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını sürecinde güçlü bir bağışıklık isteyenler vitamin haplarına talebi artırdı. Ancak uzmanlar, bilinçsizce ve fazla tüketilen vitaminlerin insan vücudunda bazı hasarlara yol açabileceği konusunda uyarı üstüne uyarı yaptı.

DHA'da yer alan habere göre, korona virüs salgınından korunmak isteyenlerin talebi artırdığı, hatta bazı dönemler bulunmadığı vitamin hapları için özel bir hastanede Fitoterapi ve Akupunktur Uzmanı olan Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran'dan çok kritik bir uyarı geldi.

"AKCİĞER KANSERİNE VE DAMAR TIKANIKLIĞINA YOL AÇABİLİR"

Tablet olarak alınan vitaminlerin fazla kullanımı vücutta toksik etki yaratıyor diyen Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, “Tablet olarak kullanılan vitaminlerin fazlalığı toksik etki yaratıyor. Sebze meyveden aldığımız vitaminlerin böyle bir etkisi söz konusu değil. Karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalar vitaminleri çok dikkatli kullanmalı. Fazla vitamin kullanımı; akciğer kanserine yatkınlık yapabilir, damar tıkanıklığı riskini artırabilir” diye konuştu.

"HAMİLELERDE DÜŞÜ RİSKİ YARATIYOR"

Özellikle yağda eriyen vitamin grubunda olan A, D, K ve E vitaminlerinin vücutta biriktiğine dikkat çeken Koran, “Bunların fazlası vücutta kalır. A vitamini biriktiği zaman karaciğere toksik etki yapabilir, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde düşüklere neden olabilir. Akciğer kanserine yatkınlık yaptığına dair de çalışmalar var” ifadelerini kullandı.

"BÖBREK TAŞINA YAPABİLİYOR"

D vitaminin kemikleri güçlendirdiğini ancak fazlasının kalsiyum miktarını artırdığını söyleyen Koran, “D vitamini tükettiğimizde vücuttaki kalsiyum miktarı artınca böbrekler başta olmak üzere, organlarımızda taşlar meydana gelebiliyor. Damarların etrafında da kalsiyum birikerek sertleşmeler meydana gelebiliyor” dedi.

"K VE E VİTAMİNLERİNE DİKKAT"

Koran, “K ve E vitamini de fazla tüketildiğinde kanda yoğunlaşma meydana getiriyor. Bu da koroner arter hastalığı gibi damar hastalığı olanlarda damar tıkanıklığı riskini artırıyor” ifadelerini kullandı.

"C VİTAMİNİNİ DIŞARDAN ALMAYA GEREK YOK"

Salgın sürecinde özellikle C vitamininin çok kullanıldığını söyleyen Koran, “C vitamini normal şartlarda günlük 50 ile 75 miligram kadar tüketilmelidir. Bu da 1 portakal ya da 4-5 mandalinaya denk gelen bir miktar. Patatesten tutun, domatese kadar her şeyde C vitamini olduğu için dışarıdan almaya ihtiyacımız yok. Kırmızı biberde de çok yoğun C vitamini mevcut. Fazla tüketimi toksik etkilere neden olabilir, ishal yapabilir,  baş ağrısı, baş dönmesi gibi yan etkilere neden olabiliyor. Bu yüzden C vitamini çok fazla tüketmemekte fayda var. Düzenli bir vitamin kullanıyorsanız ve bu süreç esnasında baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, ishal, kabızlık, halsizlik durumunuz varsa kullandığınız vitaminleri mutlaka gözden geçirmeniz lazım. Muhtemelen bir vitamin fazlalığı söz konusudur” diye konuştu.