Korona virüsü çaresiz bırakıyor. Güneşten sonra en fazla D vitamini bu besinde

Korona virüsü çaresiz bırakıyor. Güneşten sonra en fazla D vitamini bu besinde
Tüm dünyanın etkisi altında olduğu korona virüs salgınında bağışıklığını güçlendirmek isteyenler D vitaminine yöneliyor. D vitaminin yeterli miktarda alınmamasıyla korona virüse karşı vücudun savunmasız kalacağını dile getiren Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, “D vitamini güneşten sonra en çok balıkta bulunuyor. Balığı mevsiminde, bol bol tüketin” diye konuştu.

DHA'da yer alan habere göre, korona virüs salgınında vaka sayılarının artışa geçmesinden dolayı bağışıklık sisteminin güçlü tutulması, korona virüsten korunmada çok önemli bir yer tutuyor.

"BAĞIŞIKLIK İÇİN BALIK ÇOK ÖNEMLİ"

Pandemi ve mevsim şartlarıyla en doğal ve etkili D vitamini alım yolu olan güneşten de mahrum kalınan bu dönemde, balığın da D3 vitamin deposu olduğunu söyleyen Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, “Güçlü bağışıklık için D vitamini türevleri arasından D1 ve D2’ye oranla en çok D3 etkili. D3 vitamini vücudumuzda üretilememektedir, güneş ışığının da yetersiz olduğu ev koşullarında bu vitamini alacağımız en uygun gıda balıktır. D vitamini, T2 katil lenfositleri olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin aktivitesi ve sayısını değiştirir, bu da virüs ve bakterilerin yayılmasını azaltabilir. D vitamini eksikliği, bağışıklık sistemini zayıflatarak üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan viral enfeksiyonların gelişme riskini artırabilir” diye konuştu.

38170f52ce8345362f26e64aeb9eb71e.jpg

"OMEGA-3 AÇISINDAN DA ÇOK ZENGİN"

Balığın sadece D vitamini açısından değil Omega-3 yağ asidinin temini için de gerekli olduğunu belirten Gökhan Taşpınar, “Vücut, diğer bazı yağlar gibi omega-3 yağ asitlerini de kendisi üretemez. Omega-3 yağ asidini düzenli olarak alan kişilerde; kolesterol ve trigliseritler düşer, bu sayede kalp krizi riski en aza indirgenir, krizin tekrarlanması ya da inme gibi durumlar önlenir ayrıca kan akışı rahatlayarak kanın pıhtılaşmasının da önüne geçilir. Omega-3, kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur, gözde yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta tehlikesini, Alzheimer ve bunama gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Konsantre olmaya ve dikkatin dağılmamasına yardımcı olur, ayrıca kemikleri de güçlendirir.” dedi.

EN SAĞLIKLISI BUĞULAMA

Evde sağlıklı ve lezzetli balık pişirilmesi için de önerilerde bulunan Taşpınar, “Evde pişirirken buğulama lezzetli olur ve besin değeri kaybı asgari olur. Eğer yağda pişiriyorsanız da yan ocakta cezvede vanilya kaynatırsanız koku en aza indirgenir. Balıkları mevsiminde alıp kafası ve organlarından ayırıp uygun bir şekilde dondurma ve çözdürme işlemi yaparsınız uzun süre muhafaza eder ve besin değerini büyük oranda korumuş olursunuz” diye konuştu.

Evde kalınan pandemi sürecinde sağlıklı beslenmenin hem birey hem de çevresi için önemli olduğunu belirten Gökhan Taşpınar, özellikle bu dönemde haftada en az iki veya üç porsiyon balık tüketimi çağrısında bulundu.