Korona virüsü kalabalıkta işte böyle yayılıyor, meğer iki tip yayılım yolu varmış

Korona virüsü kalabalıkta işte böyle yayılıyor, meğer iki tip yayılım yolu varmış
Korona virüsün kalabalıklarda nasıl bulaştığına dair Hollanda’nın en büyük stadyumunda gerçekleştirilen deney virüsün yayılım şeklini gözler önüne serdi. Deneye göre virüs aerosol tipi ve damlacık yoluyla olmak üzere iki yayılım yolu izliyor. Çalışmanın 730 taraftarla gerçekleştirilmesi için gerekli başvuru ise yapıldı.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yer alan Johan Cruyff Arena’da yeni tip korona virüsün kalabalık alanlarda nasıl yayıldığına ilişkin bir deney yapıldı.

gyquqn3kv0yqwvgjqyxzfa.jpg

YÜZLERCE SPREY DÜZENLİ OLARAK AEROSOL PÜSKÜRTTÜ

Ülkenin en büyük futbol sahasında boş taraftar koltuklarına yerleştirilen yüzlerce sprey, sensörler aracılığıyla insan tükürüğünün yapısına benzer bir maddeyi düzenli olarak püskürttü. Kısa bir süre sonra tüm sahanın buharla dolduğu gözlendi.

bhahag-nmkqjzp-t-fscdw.jpg

AMAÇ BİLİMSEL ÇALIŞMALARA KANIT EKLEMEK

Çalışmayı gerçekleştiren Eindoven Teknoloji Üniversitesi’nden aeorodinamik mühendisliği profesörü Bert Blocken, amaçlarının  korona virüsün kalabalıklarda ne kadar kısa sürede yayıldığına dikkat çekmek olduğunu belirterek, virüsün havada  nasıl yayıldığına dair bilimsel çalışmalara daha fazla kanıt eklemek olduğunu ifade etti.

hwgm1mzak0qtbep6spowsw.jpg

“HİÇ ARAŞTIRMA YOK”

Blocken, “Virüsün futbol sahaları ya da konser salonları gibi çok kalabalık ve coşkulu alanlarda havadaki yayılımına ilişkin literatürde neredeyse hiçbir araştırma yok” ifadelerini kullandı.

ttgnbegqwuca6ssklecnlw.jpg

AEROSOL TİPİ VE DAMLACIK YOLUYLA BULAŞMA

Bununla birlikte, bilim insanları arasında aeorosol tipi yayılmanın korona virüsün toplumdaki bulaş riskinde oynadığı role ilişkin artan bir fikir birliği ortaya çıkıyor.

9-rkwkq31uglpjqaqpwgkg.jpg

Korona virüs havada yayılırken iki farklı yol izliyor. Bunlardan ilki damlacık yoluyla yayılma, ikincisi ise aeorosol tip yayılma. Uzmanlar, ağız ve burundan yayılan damlacıkların bir saç telinin üçte biri kadar olduğunu ve bunların gözle görülebileceğini söyledi. 

ds7cytbc3kahwuixei9mng.jpg

İkinci yol ise insanların konuşmasıyla havaya yayılan aerosol tipi yayılma. Bu iletim şeklinde damlacık bulunmuyor ve virüslü parçacıklar gözle görülmüyor. Uzmanlar aerosol tipi yayılmanın diğerinden daha tehlikeli olduğunu, ancak kapalı ortamlardan uzak durarak önlenebileceğini belirtiyor.

cpjzbphfo0a12bbxgmd4da.jpg

ÇALIŞMA TARAFTARLA BİRLİKTE GENİŞLETİLECEK

Diğer taraftan Blocken, çalışamnın 730 taraftar ile birlikte genişletilmesi için gerekli izinlerin çıkmasının beklenildiğini ifade ederek, aeresol tip yayılmanın riskinin azaltmanın yollarını aradıklarını ifade etti.

Kaynak: NTV