Korona virüsün yeni bulaşma şekli keşfedildi, eğer bunlara dikkat edilmezse...

Korona virüsün yeni bulaşma şekli keşfedildi, eğer bunlara dikkat edilmezse...
Hollandalı bilim insanları, yeni tip korona virüsün bağırsak hücrelerini enfekte edebildiğini ve içinde çoğalabildiğini, bu nedenle enfeksiyonun sadece havadan damlacıklarla değil, farklı yollardan da yayılabildiğini keşfetti.

Eurekalert'te yayınlanan araştırmaya göre korona virüs, bağırsak hücrelerini enfekte edip içlerinde çoğalabiliyor. Yani korona virüs sadece damlacıklar yoluyla değil, dışkı yoluyla da bulaşabiliyor.

korona-virus-bulasma-yolu.jpg

Hubrecht Enstitüsü'nden, Rotterdam Erasmus Üniversitesi ve Maastricht Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Hollandalı araştırmacılar, korona virüsün insan bağırsağının hücre kültürünün modelleri üzerindeki etkisini izledi ve korona virüs enjekte edildiğinde hızlı bir bulaşma olduğunu, ayrıca enfekte olan hücrelerin çoğaldığını buldu.

korona-virus-yeni-bulasma-sekli.jpg

Uzmanlar, covid-19’a yakalanan hastaların büyük bir kısmında mide bulantısı ve ishal gibi semptomların görülmesinin, ayrıca hastalardan alınan dışkı örneklerinde de virüs partiküllerinin saptanmasının, virüsün ‘kirli eller’ yoluyla bulaşabileceğini gösterdiğini ifade ediyor.

korona-virus-bulasma.jpg

ELLERİNİZİ MUTLAKA YIKAYIN

Çin’deki araştırmada “dışkı partiküllerinin elleri, yiyecekleri, su gibi maddeleri kirletebileceğini” yazdı. Bu parçacıklar bir kişinin ağzına, burnuna veya gözlerine girerse enfeksiyona neden oluyor. Araştırmada verilen örnek şöyle:

korona-virus-bulasiyor.jpg

Banyoyu kullanan korona virüslü birisi ellerini gerektiği gibi yıkamazsa veya yıkamayı unutursa ve ardından bir başkasıyla temas ederse (el sıkışabilir) ve temas ettiği kişi yüzünü ovarsa virüsü kendisine bulaştırmış olur.