Korona’nın üçüncü dalgası mı geliyor?

Korona’nın üçüncü dalgası mı geliyor?
Dünya’yı etkisi altına alan korona virüsler, 2002 yılında SARS, 2012 yılında MERS salgınlarına 2019 yılında ise Covid-19 salgınına neden olmuştu. Virüsün sürekli mutasyon geliştirmesi nedeniyle üretilen aşı ve ilaçların virüse karşı etkisiz kalıyor. Son olarak Çin’de ortaya çıkan hanta virüs isimli yeni bir virüs ise endişeleri arttırıyor. Peki Covid-19 nedir?, Hanta virüs nedir?

YENİÇAĞ/ TOLGA ŞAHİN-ÖZEL HABER

Dünya, Corona virüs salgınıyla boğuşurken virüsün sürekli mutasyona uğraması hastalıkla mücadelede endişe yaratıyor. Virüsün mutasyona uğraması akıllara yeni tehlikeler kapıda mı? Virüsle nasıl mücadele edilecek? sorularını akıllara getiriyor.

İlk olarak 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde görülen virüsün aslında 2004 yılında ortaya çıktığı 2019 yılına kadar sürekli mutasyona uğrayarak geldiği belirlenmişti. Büyük bir virüs ailesi olan Korona virüsler, 2002 yılında SARS- Cov, 2012 yılında ise MERS-Cov salgınına neden olmuştu.

AYNI VİRÜS AİLESİNDEN GELİYORLAR

Çin’in Guangdong eyaletinde 2002 yılında, ortaya çıkan virüs, dünya genelinde 17 ülkeye sıçramış, 8098 kişi hastalığa yakalanırken 774 kişi hayatını kaybetmişti. 2012 yılında Suudi Arabistan’da ortaya çıkan MERS-Cov virüs salgını ise dünya genelinde 27 ülkeyi etkilemiş, salgına yakalanan 2499 kişiden 861'i hayatını kaybetmişti.

2019 yılında Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıktı. İlk vakalar, epidemiyolojik olarak Wuhan'daki bir hayvan pazarı ile ilişkilidir. 27 Aralık 2019 tarihinde Wuhan'daki bir hastaneye ağır pnömoni tanısıyla üç hasta yatırılmıştı. Çin’den hızla dünyaya yayılan virüs ise, şimdiye kadar dünya genelinde 381 bin 499 vakaya rastlanırken 16 bin 557 kişi hayatını kaybetti.

En çok ölüm sayısı 6 bin 77 kişi ile İtalya’da yer alırken, İtalya’yı 3 bin 281 ölüm ile Çin takip izliyor. İspanya'da 1772 kişi hayatını kaybederken İran'da ise 1685 kişi yaşamını yitirdi.

VİRÜS HAYVAN PAZARINDAN ÇIKTI

Çin’de görülen ilk vaka ise hayvan pazarında balık satıcısı olan 49 yaşında bir kadındı. Hastada ilk belirtiler ateş, öksürük ve göğüste sıkışma şeklinde gözlenmiş. Dördüncü gün ise hastanın ateşi düşmüş, öksürük ve nefes darlığı ise artmıştı. İkinci hasta ise yine hayvan pazarından sıklıkla alışveriş yapan 61 yaşında bir erkekti. Bu hastada da aynı belirtiler gözlemlenirken hastanın durumu ilk iki gün içinde giderek kötüleşmiş ve entübe edilerek mekanik ventilatöre bağlanmıştı.

HAYVAN PAZARI TEHLİKE SAÇIYOR

Çin’deki hayvan pazarında her türlü hayvan yenmek üzere satılmakta. Bu hayvanlar arasında Yılan, sıçan, kunduz, tilki, kurt yavruları, tavus kuşları, kunduz, baykuş, kurbağa, kaplumbağa, yarasa, kemirgenler ve kertenkele gibi yüzlerce 'sağlıksız' hayvan yer alıyor. Hastalıkların hayvan pazarları üzerinden çıkması sonrası ise Çin hükümeti, Wuhan’daki hayvan pazarını kapatmıştı.

HANTA VİRÜS NEDİR?

Tüm bu virüslerden sonra son olarak Çin’de yeni bir virüs türünün ortaya çıktığı duyuruldu. Hanta virüs ismi verilen virüsten dolayı Shandong’ta bir kişinin öldüğü açıklandı. Kemirgenlerden insanlara bulaşan Hanta virüs, ateş, öksürük ve halsizlik gibi belirtiler gösteriyor. Virüsün insanlara kemirgenlerin ısırması dışında bir de kemirgen dışkı ve idrarlara temas sonrası bulaşabiliyor.

İSPANYOL GRİBİ NEDİR?

1918-1920 yılları arasında domuz gribini virüsünün ölümcül bir alt türü olan grip, dalga dalga ilerlemiş ve üçüncü dalgası ile 50 ile 100 milyon arası insanın ölümüne neden olmuştu. İnsanlık tarihinde bilinen en ölümcül salgın olan gribin bir özelliği de özelliği, zayıf, yaşlı ve çocuklardan çok, sağlıklı genç erişkinleri etkilemiş olmasıydı.

İlgili Haberler