Kredi kartlarının beyne etkisi ortaya çıktı. Aman dikkat cebinizde olan da uçmasın

Kredi kartlarının beyne etkisi ortaya çıktı. Aman dikkat cebinizde olan da uçmasın
Yeni tip korona virüs salgınında artış gösteren internet harcamalarında kullanılan kredi kartlarıyla ilgili çok önemli bir uyarı geldi. ABD'nin dünyaca ünlü teknik üniversitesi Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yapılan bir araştırmada, kredi kartı harcamalarının beyinde uyuşturucu maddeye benzer bağımlılık yapan ilaçlarla aynı kimyasal reaksiyonu tetiklediğini ortaya koydu.

DHA''nın yer alan habere göre, Amerika Birleşik Devletleri''nde yapılan bir araştırma, kredi kartlarıyla ilgili çarpıcı gerçeği ortaya çıkardı. Araştırmanın sonucuna göre, kredi kartlarının beyinde uyuşturucu maddeye benzer kimyasal reaksiyonu tetiklediği ve bu durumun kullanıcılarda bağımlılık haline geldiği açıklandı.

FARKLI ALANLARDA DA HARCAMA İSTEĞİ YARATIYOR

Araştırmacılar, farklı amaçlı kartların farklı arzuları tetiklediğini örneğin restoran ve tatillerde kullanılan kartların yakıt almak için kullanılan kartlardan daha fazla harcama isteği yarattığını tespit etti.

NAKİT ALIŞVERİŞ ÖDÜL AĞLARINI UYARMIYOR

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs sürecinde artan internet alışverişleri, nakit düşüşünü hızlandırdı. Araştırmacılar, alışveriş yaparken kişisel kredi kartları ile nakit kullanan katılımcıların beyin taramalarını inceledi. Bulgular, nakit satın alımların beyindeki ''ödül ağlarını'' uyarmadığını keşfetti.

"BEYİNDEKİ ÖDÜL AĞLARI KREDİ KARTINA ODAKLI"

Araştırmanın ortak yazarlarından Prof. Drazen Prelec, "Beyindeki her türlü ödülle etkinleştirilen ödül ağları, bir kredi kartı satın alımıyla etkinleştirilir. O plastik kredi kartını elinize alma eylemi, keyifli alışverişlerle ilişkilidir" diye konuştu.

İlgili Haberler