Libya'dan ABD'ye üs teklifi

Libya'dan ABD'ye üs teklifi
Türkiye'nini, Hafter'e karşı savunmak için asker gönderdiği Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) İçişleri Bakanı Fethi Başağa, diğer ülkelerin ülkeye müdahale etmemesi için ABD'nin Libya'ya üs kurması teklifinde bulunduklarını ifade etti.

ABD merkezli Bloomberg News'e konuşan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) İçişleri Bakanı Fethi Başağa,  ABD'nin Libya'da askeri üs kurmak istemesi durumunda, dış ülkelerin müdahalesine karşı caydırıcılık faktörü oluşturacağı için UMH’nin ‘buna karşı gelmeyeceğini’ ifade etti.

ABD’nin Afrika ülkelerindeki askeri varlığının revizyonu ile ilgili planları da yorumlayan Başağa, “Yeniden konuşlanma planlarını sonuna kadar anlamış değiliz. Fakat bu yeniden konuşlanmada, Rusya’nın manevra yapmasına boşluk bırakmamak için Libya’nın da dikkate alınmasını umuyoruz” dedi ve ekledi:

“Ruslar Libya'da sadece Hafter için değiller, Libya ve Afrika'da büyük bir stratejiye sahipler.”

Rusya Dışişleri Bakanlığı daha önce, Moskova’nın özel güvenlik şirketlerinin desteği ile Libya’daki savaşı devam ettirdiği yönündeki iddiaları yalanlamıştı. Kremlin’den yapılan açıklamada ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başkomutan olarak Libya’ya Rus askerleri göndermediği belirtilmişti.

Daha önce ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD askerlerinin Afrika’dan tamamen çekilmesi söz konusu olmasa da, Washington’un Rusya ve Çin ile rekabet stratejisi çerçevesinde Afrika’daki askeri varlığında revizyona gideceğini açıklamıştı.