Lübnan’da protestolar sürüyor

Lübnan’da protestolar sürüyor
Lübnan güvenlik güçleri, Hassan Diyab başbakanlığında kurulan yeni hükümetin güven oylaması öncesi başkent Beyrut'ta düzenlenen protesto eylemlerine müdahale etti. Müdahalelerde 18 kişi yaralandı.

Dün akşamdan beri Lübnan'ın farklı bölgelerinden gelerek Beyrut'ta toplanmaya başlayan yüzlerce gösterici, Şii Hizbullah örgütü ve siyasi müttefiklerinin oluşturduğu 8 Mart Bloku'nun desteğiyle kurulan yeni hükümet için mecliste yapılacak güven oylamasını protesto etti.

“HÜKÜMETE GÜVEN OYU YOK”

Göstericiler, sabah erken saatlerden itibaren milletvekillerinin meclise ulaşmasını engellemek için harekete geçerek, aylardır meclis muhafızlarının yanı sıra emniyet ve ordu birlikleri tarafından sıkı güvenlik önlemleri altında tutulan meclis yolundaki beton bariyerleri aşmaya çalıştı. Lübnan'da iç savaşın sona erdiği 1990'dan bu yana yönetimi paylaşan siyasi grupları yolsuzluk ve ekonomik krizden sorumlu tutan protestocular, "yolsuzluğa son" ve "mevcut siyasileri temsil eden yeni hükümete güvenoyu yok" yazılı pankartlar taşıyarak çeşitli sloganlar attı.

18 YARALI HASTANEYE KALDIRILDI

Meclise açılan tüm yolları yoğun tedbirlerle koruyan güvenlik güçleri de tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ederek göstericileri uzaklaştırmaya çalıştı. Taşla karşılık veren göstericiler ile güvenlik güçleri arasında süren gerginlik sonucu dumandan etkilenen çok sayıda gösterici ve gazeteci baygınlık tehlikesi geçirdi.

140 KİŞİYE MÜDAHALE EDİLDİ

Lübnan Kızılhaç örgütü, gösterilerde yaralanan 140 kişiye ilk yardım müdahalesinde bulunduklarını ve 18 yaralının hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Beyrut şehir merkezinde protestolar ve gerginlik sürerken, milletvekilleri de peyderpey meclise ulaşmaya başladı. Bu arada Beyrut'taki protesto eylemlerine destek olarak ülkenin güneyinde yer alan Sayda kentindeki okullarda genel greve gidildi.