Mansur Yavaş: Erdoğan'ı seviyorsanız 'hayır' deyin

Mansur Yavaş: Erdoğan'ı seviyorsanız 'hayır' deyin
Çalar Saat programında İsmail Küçükkaya'nın konuğu olan Mansur Yavaş, çarpıcı açıklamalarda bulundu. AKP seçmenini uyaran Yavaş, "Erdoğan'ı seviyorsanız 'hayır' deyin" ifadelerini kullandı.

Mansur Yavaş, Fox TV'de yayınlanan, İsmail Küçükkaya'nın hazırlayıp sunduğu Çalar Saat programına konuk oldu.

Canlı yayında çarpıcı açıklamalarda bulunan Yavaş, 16 Nisan'da yapılacak referandumu değerlendirdi.

AKP ve MHP'li seçmene uyarılarda bulunan Mansur Yavaş, 'evet' çıkması halinde MHP'nin yok olacağını, CHP'nin de iktidara gelebileceğini savundu.

İşte Yavaş'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

2010 ANAYASASI OLMASAYDI 15 TEMMUZ YAŞANMAZDI

AKP 2002’den 2010’a kadar çok başarılı icraatlar yaptı. Bu icraatları hep vesayetten şikayet ettikleri zaman yaptı. Ne zaman ki şikayet ettikleri unsurlar ortadan kalktıktan sonra başka şeyler devreye girdi, o boşluğu doldurdu ve ülke 15 Temmuz sürecine gitti.

2010 Anayasasında da dendi ki ‘Bu Anayasaya ‘hayır’ diyenler darbecidir’. Sayın Erdoğan’ın böyle bir televizyon konuşması var. Halbuki biz 12 Eylül darbe Anayasasını kaldıralım derken yerine getirdiğimiz sistemle Türkiye tarihinin en kanlı kalkışması 15 Temmuz’a sebebiyet verildi. 2010 Anayasası olmasaydı bu ülkede darbe girişimi olmazdı.

2010 referandumunda MHP de ‘hayır’ diyordu. ‘Hayır’cıların hepisini ruh ikizi olarak değerlendiriyordunuz. Bugün o ‘ruh ikizi’ dediğiniz MHP’yi yanınıza aldınız, MHP’yle çalışıyorsunuz.

YARGI TEK ELDE TOPLANIRSA ÜLKE LİBYA'YA, IRAK'A DÖNER

Yeni Anayasada en büyük endişem yargı bağımsızlığı. Eğer biz ‘yargıya müdahale ediyor’ görünümünü daha fazla artıracak, kuvvetler ayrılığı gücü parçalamak yerine gücü tek bir elde toplar bir görüntü olursa ben şunu iddia ediyorum; biz yarın devlet olarak bir Libya, bir Suriye, bir Irak kapsamına gireceğiz. O yüzden ben şu çağrıyı yaptım; gerçekten AKP’yi seviyorsanız, Erdoğan’a hayransanız lütfen ilerde olabilecekleri düşünerek ‘hayır’ deyin.

‘Hayır’ derlerse hiçbir şey değişmeyecek. Yarın seçim olsa yarın yine AKP iktidara gelir. ‘Evet’ derseniz Türkiye’de kuvvetler ayrılığı ortadan kalktığı gibi kuvvetler birliği tek başına bu Türkiye’de her şeyi darmadağın edecek bir şeydir. Devletin orta direği adalettir.  

‘EVET’ ÇIKARSA MHP YOK OLUYOR

Başkanlıkta doğal olarak gidilmesi gereken yer 2 partili sistem. Şimdi 2 partili sisteme gidildiği zaman MHP elbette kalır, hiçbir zaman kapanmaz. Zaten hazırladığım video, MHP’yi sahiplenmek için yapılmış bir şeydir. Ben Ülkücüyüm, hiçbir partiye ilgim yok. 40 yılı aşkın süredir Ülkücüyüm, fikirlerimiz hala devam ediyor fakat şu anki yönetimle uyuşmuyoruz. Yeni sistemle 2 partili yapı olur. Diyorlar ki ‘baraj düşülecek’.

Barajı Türkiye çapında düşürebilirsiniz ama dar bölgeye gittiğiniz zaman mesela Beypazarı’nda bulunduk. Yenimahalle bölgesinde 5 Milletvekili vardı. Bu 5 milletvekilliğinde otomatikman bölge barajı oluyor. Yüzde 20 almanız lazım çıkmanız için.  4 parti 19.9 alsa, bir parti 20.4 alsa 5 milletvekilinin 5’ini de alıyordu. Dolayısıyla siz Türkiye çapında barajı kaldırıyorsunuz ama bölge barajları mecburen daha yüksek olacak. O zaman MHP’nin oy oranlarına baktığınız zaman birkaç yerden başka milletvekili çıkarması mümkün olmuyor. Ne yapması lazım o zaman? Başka parti ile ittifak halinde girmesi lazım seçime. Bu da doğal olarak iki partili sisteme evrilmesini gösteriyor. Bu tabloda ‘evet’ çıkarsa MHP yok oluyor.

‘HAYIR’ ÇIKARSA MHP YÖNETİMİ SORGULANACAK

‘Hayır’ çıkarsa MHP iktidar olmayacak ama yaşama şansı olacak. Ve arkasından da elbette ki parti yönetimi sorgulanacak. Yani eğer siz AKP’nin himmetine sığınıp, ‘artık kaç vekil verirse gidelim de onunla birlikte seçime girelim’i kabul ediyorsanız ona benim diyecek lafım yok. Elbette Meclis’te grup olarak da bulunursunuz, isterseniz hükümet de olursunuz. Ama siyasi partiler bir başka partiyle birleşmek, onunla birlikte koalisyon yapmak için kurulmaz.

Sayın Cumhurbaşkanı, sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu ‘7 seçim kaybetti, neden bırakmıyor?” derken, Devlet Bahçeli için acaba ‘kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla’ mı demek istedi.

2019’DA 2. TURA GİDİLİRSE MUHALEFETİN ADAYI BAŞKAN OLUR

MHP açısından ‘evet’ çıktığı zaman ne olabileceğini anlattım. Şimdi geliyorum AKP için ne olacak. Şimdi ‘evet’ dendi 2019’da seçime gidiyoruz. Mesela 7 Haziran seçimlerindeki oranlar 2019’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de yansırsa, Cumhurbaşkanı tek seferde seçilemiyor. Seçilemeyince ne olacak? 2. Tura geçilecek. 2. Tura girdiği zaman muhalefet ılımlı, herkesin kabulleneceği bir aday çıkarırsa şu tabloya göre Cumhurbaşkanı seçimlerde bir başka partideydi. Ama Meclis’teki en büyük parti yine AKP olacaktı. Bakın 2019’da yine bu tehlike var.

‘EVET’ ÇIKARSA CHP’Yİ KENDİ ELİNİZLE İKTİDAR YAPIYORSUNUZ

Eğer yarın bir gün aynı sonuçlar çıkar, siyasi parti genel başkanları illa aday olacak diye bir şey de yok. Çünkü siyasi parti başkanları aday olduğu zaman milletvekili olamıyor. Yani Kılıçdaroğlu ve Bahçeli aday olduğu zaman Meclis dışında kalıyorlar. O zaman Meclis’teki gruba nasıl hükmedeceksiniz? Şöyle bir tercih yapabilirler; ‘ben Meclis’te bulunayım. Ama cumhurbaşkanı adayım çok makul, ılımlı, herkesin oyunu alabilecek biri olsun’ derler ve o zaman anket sonuçlarına baktığınız zaman 2019 seçiminde bile Erdoğan’ın seçimi kaybetme durumu var. O zaman siz bu değişiklikle CHP’yi iktidar ediyorsunuz. Böyle bir anlam çıkıyor. 16 Nisan’da ‘evet’ çıkarsa, CHP’li bir aday 2019’da başkan olabilir.

BU SÖYLEDİKLERİM TARTIŞILIRSA AKP SEÇMENİ DE ‘HAYIR’ KULLANIR

Dolayısıyla hem MHP açısından hem AKP açısından bir risk var. Yarın öbür gün bu söylediklerimi televizyonlarda tartışırlarsa AKP seçmenlerinin de ‘hayır’ kullanacağını düşünüyorum. Bu asla ne Tayyip Erdoğan’ı sevmemek, ne AKP’yi sevmemek anlamına gelmiyor.