Mansur Yavaş hakkında 24 saatte harekete geçen devlet, AKP'li başkanları neden görmedi?

Mansur Yavaş hakkında 24 saatte harekete geçen devlet, AKP'li başkanları neden görmedi?
İçişleri Bakanlığı’nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkındaki skandal iddialara ilişkin 24 saat içinde müfettiş görevlendirmesi dikkat çekti. Bakanlığın bu hamlesi, akıllara görevden alınan AKP’li başkanları getirdi.

ERDEM AVŞAR / YENİÇAĞ

Eski vekil ve iş insanı Sinan Aygün’ün TOGO kulelerinin mühürlenmesi ile ilgili ortaya attığı iddiaların ardından suç duyurusunda bulunmuştu. İçişleri Bakanlığı ise iddiaların gündeme gelmesiyle 24 saat içinde müfettiş görevlendirildiğini duyurdu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, hakkındaki iddialara ilişkin soruşturulmaya izin verilmesi ve jet hızında görevlendirilen müfettiş ise akıllara AKP’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile görevden istifa ettirilen başkanlarını getirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi başlayan süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP tabanında rahatsızlığa neden olan belediye başkanlarına seçimleri riske atmamak için ‘İstifa edin’ çağrısında bulunmuştu.

İsimleri FETÖ ve yolsuzluk iddialarına karışan belediye başkanları partiden gelen baskıyla birlikte tek tek istifa etmişti.

TEK BİR SORUŞTURMA YOK!

Öte yandan istifa ettirilen belediye başkanları hakkında hiçbir soruşturma ve araştırma yapılmaması o dönem tepkilere neden olmuştu. Belediye başkanlarının neden istifa ettirtildiği AKP tarafından açıklanamamış, istifalar ise seçimin gölgesinde gündemdeki yerini kaybetmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile istifa eden o isimler şöyle:

Kadir Topbaş, Melih Gökçek, Recep Altepe, Ahmet Edip Uğur, Nurullah Şahan, Faruk Akdoğan ve Hasan Ünver.

“CUMHURBAŞKANI İSTEDİ”

O dönem istifa eden ve adı ‘Parsel parsel sattı’ iddialarıyla AKP’de en üst düzey eleştirilere karışan Melih Gökçek, istifa konuşmasında "Cumhurbaşkanı tarafından istifam istendi" ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca Gökçek'in 15 Temmuz günü yapılan plan değişiklikleri ile FETÖ'cü şirketlere "100 milyon TL'lik arazi kıyağı" yaptığı iddiaları gündeme gelmişti.

Geçtiğimiz günlerde Ankara BB Meclisi'nde kabul edilen bir teklifin akabinde ise Melih Gökçek döneminde yapılan ihale ve imar değişikliklerinin dosyaları yeniden incelenmeye başlanmıştı. Yapılan incelemelerde sıkıntılı 110 dosya tespit edilirken, Melih Gökçek’i birçok dosyadan aklayan savcı Şadan Sakınan’ın FETÖ firarisi olduğu ortaya çıkmıştı.

DAMADI FETÖ'DEN TUTUKLANDI

Damadı FETÖ’den tutuklanan daha sonra ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılan, İBB eski Başkanı Kadir Topbaş da o dönem istifa ettirilen başkanlar arasında yer almıştı. "Ben bugün itibarıyla buradaki belediye başkanlık görevimden ayrıldım, istifa ettim. Ama asla siyasi partimle bir bağ eksikliğim yok" demişti.

"LİDERİMİZLE TERS DÜŞMEYECEĞİZ"

İstifa ettirilen bir diğer AKP’li başkan da dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe olmuştu. Altepe, istifasını duyururken "Ömrünü bu davaya adamış biri olarak kavgadan yana hiç olmadım. Liderimizle ters düşmeyeceğiz, çatışmayacağız hasar da vermeyeceğiz. bize yakışanı yapacağız. Bu şartlarda Bursamıza, hemşehrilerimize ve ülkemize hizmet imkanı kalmadığı da ortadadır. Ben de bu düşüncelerle bugün itibarıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevimden istifa ediyorum" şeklinde konuşmuştu.

GÖZYAŞLARI İLE İSTİFA…

İstifası sırasında gözyaşlarını tutamayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Edip Uğur’un yaptığı açıklamalar da o dönem çok konuşulmuştu.

İstifa konuşmasında ailesinin tehdit edildiğini dile getiren Uğur ise şu ifadeleri kullanmıştı:

"Yolsuzluğunuz yok, usulsüzlüğünüz yok, başarısızlığınız yok, FETÖ bağlantınız yok ama ailenize ve evinize kadar ulaşan tehditler. Katlanacak bir durum olmanın ötesine geçmiştir. AK Parti'de siyaset yapma imkanımız ortadan kaldırılmıştır."

Söz konusu belediye başkanları hakkında aradan geçen 2 yıla rağmen herhangi bir soruşturma başlatılmaması dikkat çekiyor. 

YAVAŞ, DAHA ÖNCE DE HEDEF ALINMIŞTI

Öte yandan Mansur Yavaş hakkında başlatılan soruşturmanın benzeri yerel seçimler öncesi de yaşanmıştı.

Alacaklarını temin edemediği iddiası ile Yavaş’ı dava eden ve AKP tarafından ‘Saygın iş adamı’ olarak parlatılan Necmettin Kesgin hakkında devam eden birçok dava olduğu ortaya çıkmıştı. O davalardan birinde ise bilgisayarında çocuk istismarına yönelik görüntüler olduğu için 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Seçim dönemi AKP’nin adayı Mehmet Özhaseki de Yavaş hakkında birçok iddia dile getirmişti.

O iddialardan biri de Mansur Yavaş’ın, seçilmesi durumunda PKK’lıları belediyede görev vereceğiydi. Yavaş’ın ise seçimi kazanmasının ardından kendine en yakın görevlerde Milliyetçi isimlere yer vermesi dikkat çekmişti.

İlgili Haberler