Kazandıklarının yüzde 25’ini Merkez Bankası'na verecekler. Talimat geldi

Kazandıklarının yüzde 25’ini Merkez Bankası'na verecekler. Talimat geldi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), yayımladığı uygulama talimatına göre, döviz alım belgesine bağlanan ihracat bedelinin yüzde 25'i düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB'ye satılmak üzere belgeyi düzenleyen bankaya satılacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracat genelgesi kapsamında TCMB''ye yapılacak döviz satışına ilişkin uygulama talimatı yayımladı. Talimatta, İhracat Genelgesi kapsamında TCMB''ye yapılacak döviz satış işlemlerinin uygulama ayrıntıları düzenlendi.

17.00 DETAYI

Buna göre, İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya Döviz Alım Belgesi''ne (DAB) bağlanan ihracat bedeli dövizin yüzde 25''i, söz konusu belgelerin düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB''ye satılmak üzere belgeleri oluşturan bankaya satılacak.

Banka nezdinde TCMB adına dolar, avro ve İngiliz sterlini hesaplar açılacak ve bankanın uygulama talimatı kapsamında satın aldığı dövizler saat 17.00''ye kadar TCMB''ye bildirilerek toplu bir şekilde söz konusu hesaplara aktarılacak.

ZORUNLU KARŞILIK HESABINA AKTARILACAK

TCMB''nin hesabına aktarılan dövizlerin dekontu, ekstresi ve benzeri belgeleri ile bilgileri ve döviz alışı yapılan tutarlara ait bilgiler, bankalarca Merkez Bankası''na aynı gün elektronik ortamda bildirilecek.

Banka tarafından TCMB''nin hesabına aktarılan dövizler, Merkez Bankası tarafından işlem kuru üzerinden satın alınacak. Döviz alış işlemleri karşılığı Türk lirası tutarları, Merkez Bankası tarafından bankanın EFT merkezine masrafsız olarak gönderilecek. Saat 17.30''a kadar sonuçlandırılamayan işlemler için ise Türk lirası tutarlar bankanın TCMB nezdindeki zorunlu karşılık hesabına aktarılacak.

Uygulama talimatı bugün yürürlüğe girdi. Uygulama talimatını TCMB Başkanı yürütecek.

İlgili Haberler