Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Kimin ne yapacağını kestiremiyorum

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Kimin ne yapacağını kestiremiyorum
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullardaki problemlerde MEB'i zan altında bırakan eleştiriler yapıldığını belirterek, "Evet gerçekten her bir okulda kimin ne yapacağını ben kestiremiyorum, sadece üzerine gidiyorum, dikkat ediyorum, kontrol ediyorum." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Aksaray'da bir okulda otizmli öğrencilerin "yuhalandığı" iddialarına ilişkin açıklamada bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, MEB ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) ve ÖSYM Başkanlığı ile bağlı kuruluşların 2020 bütçeleri ve 2018 yılına ait kesin hesaplarının görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Otizmle ilgili dünyanın 6 ülkesindeki otizm araştırmaları konusunda kişisel çalışmalarının bulunduğunu bildiren Ziya Selçuk, Oslo ve New Jersey'deki uzmanların Türkiye'ye geldiğini ve bir çalışmaya katıldıklarını aktardı.

Dünyada da otizmin anlaşılmayan bir konu olduğunu anlatan Selçuk, şöyle konuştu:

"3 yaşına kadar çocukların televizyon ve cep telefonu ekranıyla ilgilenmelerinin bile otizmle çok güçlü bir ilişkisi, beyindeki beyaz madde üretiminin engellenmesiyle ilgili kanıta dayalı çalışmalar var. Daha dün bir makale okudum, 4 yaşından önce bunun yapılmasının beyin gelişimine zarar verdiği konusunda. O zaman biz şunu yapacağız; Bunu bir ekosistem olarak görmeliyiz. Bunu sadece sınıfın içindeki bir süreç olarak görmemeliyiz."

“HER BİR OKULDA KİMİN NE YAPACAĞINI BEN KESTİREMİYORUM”

Okullarda bir problem olduğunda bütün Milli Eğitim'i zan altında bırakan ve "MEB bir şey yapamıyor" gibi eleştirilerin geldiğini dile getiren Bakan Selçuk, şunları kaydetti:

"Evet gerçekten her bir okulda kimin ne yapacağını ben kestiremiyorum, sadece üzerine gidiyorum, dikkat ediyorum, kontrol ediyorum. Dijital teftişle ilgili bir yapay zeka altyapısı kurduk. Şırnak'ın İdil ilçesinde herhangi bir iş ve işlem için 3 gün verilmişse, 4'üncü güne geldiğinde bizim masamıza uyarı olarak düşüyor. Yani teftiş sisteminin geliştirilmesine ihtiyacımız var, çünkü toplum değişiyor, yapı değişiyor, süreçler karmaşıklaşıyor. Bu konuda çalışmalar devam ediyor."