Misafir geldiler, dönmek istemiyorlar

Misafir geldiler, dönmek istemiyorlar
Türk-İş'in Türkiye'deki yabancılarla ilgili yaptığı geniş çaplı araştırmada ilginç verilere ulaşıldı. Araştırmada, savaştan kaçıp kısa süreliğine Türkiye'ye kabul edilen Suriyelilerin kalıcı olduğu ortaya çıktı.

HALİL YATAR/ YENİÇAĞ

Türk-İş tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre Suriyeli sığınmacıların yüzde 55.8'i gayri resmi yollarla, kaçak olarak Türkiye'ye giriş yapmış.

ÜLKELERİNE DÖNMEK İSTEMİYORLAR

Görüşülen Suriyeli sığınmacıların her 2'sinden 1'inin evinde Türkiye'de doğan bir çocuk var ve sığınmacıların yüzde 81.4'ü Türkiye'de olmaktan mutlu. Her 4 kişiden birisi ülkesine geri dönmeyi düşünüyor. Bir bölümü ise, 'Suriye'de savaş biterse belki dönerim' diyor. Araştırmaya göre Suriyeli mültecilerin yaklaşık 3'te 2'si Türkiye'de yaşamaya devam edecek.

KALMAYA DEVAM EDECEKLER

Suriye'deki iç savaştan sonra Türkiye'ye gelen göçmenlerin yüzde 55'inin ailesinden bir kaybı yok. Yüzde 87si Türkiye'de kendini güvende hissediyor, yüzde 71.6 ise geleceklerinden umutlu. Diğer göçmenlere kıyasla ülkemizde çok uzun süre konaklayan Suriyeli göçmenler oluşturulan güvenli bölgeye de gitmek istemiyor.

EKONOMİK OLARAK SORUNSUZLAR

Suriyeli göçmen ve mültecilerin yüzde 44.2'si güvenli bölgeye gitmeyeceğini söylerken yüzde 25.3 aksini düşünüyor. Ekonomik olarak geniş bir kitlenin sorunsuz olduğu belirlenen araştırmada, sığınmacıların yüzde 37.9'u ortalama bir gelire sahip olduğunu söylerken sadece yüzde 10.3'ü geçinemediğini ifade etmiş.