Mısır polisinden Anadolu Ajansı'nın Kahire ofisine baskın

Mısır polisinden Anadolu Ajansı'nın Kahire ofisine baskın
Mısır Polisi'nin Kahire'de Anadolu Ajansı'nın ofisine baskın düzenlediği ve 1'i Türk 4 kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi. Mısır'ın Ankara'daki maslahatgüzarı AA Kahire Ofisi çalışanlarının gözaltına alınmasıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Türkiye'den ise skandal uygulamaya peş peşe tepkiler geliyor.

Anadolu Ajansı'nın Kahire'deki ofisine Mısır polisi baskın düzenledi. Operasyonda 1' Türk 4 kişi gözaltına alınırken, gözaltına alınanlardan 200 saattir haber alınamadığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, AA'nın Kahire Bürosu'na Mısır güvenlik güçlerinde baskın düzenlenmesi ve bazılarının gözaltına almasını kınadı. Mısır'ın AA Kahire Ofisi çalışanlarını gözaltına alınmasıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. Türkiye ise skandal uygulamalara tepki gösterdi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AA Genel Müdürü ile telefonda görüştü. Kılıçdaroğlu, Kazancı'ya geçmiş olsun dileklerini ileterek, çalışanların en kısa sürede sağ salim görevlerine dönmesi temennisinde bulundu.

 

2020-01-kahire.jpg
DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, AA'nın Kahire Bürosu’na Mısır güvenlik güçlerince baskın düzenlenmesi ve çalışanlarından bazılarının gözaltına alınmasını kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Mısır makamlarından AA'nın gözaltına alınan ve biri vatandaşımız olan çalışanlarının derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz." ifadelerine yer verilerek, "Bu pervasız tutumda basın özgürlüğünde hassas görünen Batılı ülkelerin Mısır'daki ihlallere göz yummasının payı bulunmaktadır." denildi.

Anadolu Ajansı ve Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği avukatları, gazetilerin nereye götürüldüğünü ve neden gözaltına alındığına dair Mısır'dan bilgi talep ettiği ancak herhangi bir yanıt alınmadığı belirtildi.

ÇALIŞANLARIN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Mısır'daki Anadolu Ajansı'nın Kahire bürosuna Mısır güvenlik güçlerince yapılan baskında gözaltına alınanların isimler belli oldu. Dün akşam Mısır'daki AA'nın Kahire bürosuna Mısır güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonda, gözaltına alınanların AA Kahire Ofisi Mali ve İdari İşler Sorumlusu Hilmi Balcı, Mısır vatandaşı Hüseyin el Kabbani, Hüseyin el Abbas ile Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) çalışanı Abdelselam Muhammed olduğu belirtildi.

"SERBEST BIRAKILMALILAR"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şenol Kazancı, Mısır'ın bu tutumunun kabul edilemez olduğunu belirterek, "Mısır makamları, AA çalışanlarını derhal serbest bırakmalıdır" dedi. Kazancı, habercilikte küresel bir marka olan AA'nın konuyu yakından takip edeceğini ve çalışanları serbest bırakılana kadar meseleyi uluslararası basının gündeminde tutacağını söyledi.

TBMM'DEN TEPKİ

Mısır polisinin Anadolu Ajansı'nın (AA), Kahire ofisine baskın düzenleyerek, dört çalışanı gözaltına almasına bir tepki Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geldi. Mısır bu tutumunu Türkiye'ye sataşma olarak değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bir zaman sonra da bilinmeyen bir adrese doğru götürüyorlar. Şu ana kadar bir açıklama yapılmış değil. Anadolu Ajansı'nın çalışanları bir an önce serbest bırakılmalı" ifadelerini kullandı.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise, konunun yakından takipçi olduklarını belirtti.