Her zaman olan şeyi Nagehan Alçı yeni duydu. Demokrat olduğunu ispat etmek için yeni yazdı. Günaydın! Sabah şeriflerin hayır olsun

Her zaman olan şeyi Nagehan Alçı yeni duydu. Demokrat olduğunu ispat etmek için yeni yazdı. Günaydın! Sabah şeriflerin hayır olsun
Nagehan Alçı, ihracat yapanlar için önemli bir kaynak olan Eximbank kredilerinde adil davranılmadığını kaydederek, Merkez Bankası’nın çifte standartlı davrandığı, kendine yakın gördüğü firmalara Eximbank kredilerini verirken başka bazı firmalara bu kredilerde zorluk çıkardığını işitiyorum" dedi.

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, bugünkü yazısında Merkez Bankası ve Şahap Kavcıoğlu hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı.

Türkiye''nin 7 aydır uyguladığı ''ekonomi modeli''nin ihracat odaklı olduğuna dikkat çeken Alçı, "Acaba ihracat yapanlar için önemli bir kaynak olan Eximbank kredileri bütün şirketlere adil bir yaklaşımla veriliyor mu? Son günlerde Merkez Bankası’nın çifte standartlı davrandığı, kendine yakın gördüğü firmalara Eximbank kredilerini verirken başka bazı firmalara bu kredilerde zorluk çıkardığını işitiyorum" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu''na sorular soran Alçı, "Şayet böyle bir şey varsa bu, her şeyden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedeflediği ihracat hacmini büyütme stratejisine büyük bir tezat. Kabul edilemez bir durum" ifadesini kullandı.

Alçı, şu ifadeleri kullandı:

"Bir süre önce bir mevzuat değişikliğine gidildi. Net ihracatçı olmayan yani ithalatı ihracatından fazla olan şirketlerin Eximbank ihracat kredileri kesildi. Bu mevcut politika ile uyumlu bir karar. İhracatı öncelemek isteyen bir ekonomi yönetimi ithalatı daha fazla olan şirketlere verdiği desteği ihracat öncelikliler lehine kısıyor. Kaynak kullanımı açısından mantıklı. Ancak bununla birlikte bir kuruş ithalat yapmayan, büyük meblağlarla ihracat yapan şirketlerin de kredileri kesilirse burada büyük bir tezat olmaz mı? İktisat-dışı gerekçelerle krediler durdurulursa bu tavır ülke ekonomisinin baltalanması anlamına gelmez mi? Maalesef böyle örnekler var."

EXİMBANK KREDİSİ KİMLERE VERİLİR?

Türk Eximbank, ihracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren girişimcileri kısa, orta-uzun vadeli nakdi ve gayrınakdi kredi programları ile desteklemektedir.

EXİMBANK VERDİĞİ DESTEKLER NELERDİR?

İhracata hazırlık kredileri.

KOBİ İhracata hazırlık kredileri.

Dış Ticaret Şirketleri Kısa Vadeli İhracat Kredisi.

Sevk Öncesi İhracat Kredileri.

Reeskont Kredisi.

Sevk Sonrası Reeskont Kredisi.

İhracata Yönelik İşletme Sermayesi Kredisi.

İhracata Yönelik Yatırım Kredisi.

İlgili Haberler