NASA, 60 bilim insanı ile yürüttüğü çalışmayı sonuçlandırdı: İşte istenmeyen senaryo

NASA, 60 bilim insanı ile yürüttüğü çalışmayı sonuçlandırdı: İşte istenmeyen senaryo
NASA tarafından 60 bilim insanı ile gerçekleştirilen küresel ısınma çalışmasının sonucunda, yüz yılın ardından deniz seviyesinin ulaşacağı nokta ile ilgili önemli bilgilere yer verildi.

AA 

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) öncülüğünde dikkat çeken bir çalışma yürütüldü. Çalışma Buz Örtüsü Karşılaştırma Model Araştırması'nın sonuçları "The Cryosphere" dergisinde yayımlandı.

60'tan fazla bilim insanının, Antarktika ve Grönland'da yürüttüğü buzul erimesi çalışmalarını bir araya getiren araştırmada, sera etkisi yaratan gazların yoğunluğunun zaman içinde artmasına bağlı olarak küresel deniz suyu seviyesinin 2100 yılında gelindiğinde 11,1 ila 39,3 santimetre artabileceği belirtildi.

EN İYİ SENARYOYA GÖRE

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) ortaya koyduğu en iyi ve en kötü emisyon senaryolarına göre, Grönland'daki buzul erimesinin küresel deniz suyu seviyesinde 3,3 ila 8,9, Antarktika'daki erimenin ise 7,8 ila 30,4 santimetre yükselmesine yol açacağı öngörülüyor.

Bu, IPCC'nin 2019'da yayımladığı Okyanuslar ve Buzul Tabakası Özel Raporu'nda yer alan tahminlerin ötesinde bir seviye artışına işaret ediyor.