Ay’a dönüş için ilk adımlar başladı

Ay’a dönüş için ilk adımlar başladı
NASA'nın Ay'a insan yolculuğu için planladığı Artemis'i birçok engelin ardından başlatmayı düşünüyor. Fırlatma rampası artık hazır durumda.

ShiftDelete''de yer alan habere göre; Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), insanoğlunu Ay’a gönderme hedefini taşıyan uzun soluklu projesi Artemis üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmış durumda. İlk etapta projenin 6 yıl sürmesi hedefleniyordu. Siyasi bazı konulara da konu olduğu için çeşitli değişimlere uğrayan program için önemli bir eşik atlandı.

NASA, Artemis 1 Uzay Fırlatma Sistemini (SLS) Kennedy Uzay Merkezi’nde tanıtıyor

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), çeşitli süreçten geçen Artemis görevi için ilk somut adımını atmış durumda.İlk etapta projeyi 2028’e kadar başlatmayı hedefleyen NASA, dönemin başkanı Donald Trump’ın baskılarıyla hedefini 4 yıl daha erkene çekerek 2024’te Ay’a ilk insan inişini gerçekleştirecekti. Ancak bu erken fırlatma, birçok engele takılmıştı. Her şeye rağmen proje için ilk adım atıldı.

NASA, ilk ilk olarak 3 etaptan oluşan proje için düğmeye basmış durumda. Artemis görevinin ilk adımını Mayıs ayında başlatmak isteyen NASA, ilk adımlarını atmaya başladı. Kurum, Artemis 1 Uzay Fırlatma Sistemini (SLS) Kennedy Uzay Merkezi’nde dünyaya tanıttı.

Uzun soluklu projenin ilk adımı olan Artemis 1, misyonun geneli için için öncü niteliği taşıyor. Bu ilk adım, Artemis 2 programı ile Ay’ın yörüngesine mürettebatlı bir uçuş öncesi roketleri ve sistemleri test etmek için gerçekleştirilecek. İkinci adımın da başarılı geçmesi durumunda 2025’e ertelenen Artemis 3 ile Ay yüzeyine mürettebatlı bir iniş yapılacak.

NASA, tanıtacağı sistemle ilgili bazı sorunları geride bırakmıştı. Öyle ki iniş sistemini geliştirmek için SpaceX‘i seçme sürecinin adil olmadığı suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Suçlamayı yapan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos‘un Blue Origin şirketi, yasal mücadelesini kaybetmişti. Tüm bu olaylı sürecin ardından projenin ilk adımları atılmış oldu.