Kitap kokusunu sevmenin bilimsel sebebi ortaya çıktı

Kitap kokusunu sevmenin bilimsel sebebi ortaya çıktı
Bazı insanların koku hassasiyeti ve koku eşiği diğer insanlardan farklı olabiliyor. Örneğin bazı insanlar mazot kokusundan çok haz duyarken bazıları nefret ediyor. Bazı insanlar kitap kokusun adeta aşıkken bazı insanlar bu kokuyu duymuyor bile. Peki kitap kokusuna bu kadar haz duymanın altında yatan asıl sebep ne?

WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; kitap kokusunu değerlendirirken aklımızda bulundurmamız gereken toplamda 3 etken var. Mürekkep, kâğıt ve ciltlemek için kullanılan yapıştırıcı. Bu üçü birbiriyle harmanlandığı zaman her seferinde aynı kimyasal etkileşimi görmeyiz. Bu, farklı kitapların farklı taleplerle basılmasından kaynaklı.

Bu farklılık sebebiyle yeni kitapların kokuları da değişkenlik gösterir. Başta, saydığımız bu üç malzeme aslında çok da öne çıkan bir koku yaymaz. Fakat birbirleriyle etkileşime girdiklerinde VOC (Volatile Organic Compounds) şeklinde kısaltılan uçucu organik bileşikler ortaya çıkarırlar. Bunlar da zamanla tatlımsı bir koku yaymaya başlar.

YENİ KİTAPLAR DA HOŞ KOKULARLA GELİYOR FAKAT ONLARDAN ZİYADE ESKİ KİTAPLARDA DAHA YOĞUN KOKULARA RASTLANIYOR. BUNUN SEBEBİ NE?

Eski kitaplarınıza baktığınızda çoğu zaman hem sayfaların oksitlenme nedeniyle sarardığını hem de yeni kitaplarda olana göre daha yoğun bir kokunun yayıldığını görürsünüz. Bu, kağıdın yapısında bulunan selülozun ve ligninin aradan geçen zamanda bozulmasından kaynaklanır.

Bu bozulma sonucunda çok sayıda yeni organik bileşik ortaya çıkar ve zamanla; benzaldehit, vanilin, etil hekzanol, toluen ve etil benzen şeklinde sıralayabileceğimiz bu bileşikler tatlı bir koku yayar.

PEKİ BU KOKULAR NEYE BENZER?

Toluen ve etil benzen tatlı bir koku yayarken benzaldehit ve furfural bileşikleri bademi andıran bir koku yayıyor. Etil hekzanol ise çiçek kokusunu andıran bir kokudan sorumlu. Hepsi zamanla bir araya geldiğinde ise eski kitaplardan aldığımız ve tatlı olarak nitelendirdiğimiz koku ortaya çıkıyor.

Burada kokunun yoğunluğunu belirleyen etken, kimyasal karışımının ardından kitabın yaşı diyebiliriz. Zira eski kitaplar, günümüzdekilere göre daha çok lignin -vanilin kokusu veren bileşik- içeriyor.

BİR DİĞER KONU İSE KOKUNUN BİR ANIYI VEYA HİSSİ HATIRLATMASI:

Eski sevgilinizle sürekli dinlediğiniz bir şarkıyı dinlemeyi bırakıp, ayrıldıktan yıllar sonra tekrar açarsanız, eski günlere gidip o zamanki hislerinizi tekrar yaşamanız mümkündür. Üzüntü, pişmanlık vb. hangi düşüncelerin geleceği size kalmış. Buna benzer bir durum koku tarafında da bulunuyor.

Yeni bir koku aldığımızda, koku alma sistemimiz hafızayla da bağlantılı olduğundan beynimiz o kokuyu o zamanki olaylarla, kişilerle veya duygularla bağdaştırır. Tıpkı az önceki eski sevgili örneğimizde beynimizin bir şarkıyı belli bir kişiyle bağdaştırması gibi. Aldığımız koku, içeriğimiz çerçevesinde özel olarak kitap kokusu, o zamanki hislerle veya olaylarla bağdaşırsa o günlere tekrar geri dönmek için de bu kokuyu arar hâle gelebiliriz.

2017 YILINDA YAPILAN BİR ÇALIŞMADA 79 KİŞİLİK BİR GRUP, NE OLDUĞUNU BİLMEDİĞİ ŞEYLERİ KOKULARINDAN TAHMİN ETMEYE ÇALIŞTI:

Kitaplardan, özellikle eski olanlardan vanilyayı andıran bir koku alındığı çoğu kişi tarafından belirtiliyor. Bu çalışmada ise birbirinden farklı cismleri kokusundan tahmin etmeye çalışan grup, kitaptan aldıkları kokuyu en çok ‘çikolataya’ benzetti. Çikolatanın ardından en çok alınan cevap ise kahve oldu.