Neslican Tay'ı hedef alan rektörün 'kirli sicili ortaya çıktı' iddiası

Neslican Tay'ı hedef alan rektörün 'kirli sicili ortaya çıktı' iddiası
Neslican Tay hakkında yaptığı paylaşım tepkilere neden olan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan’ın, 1980 askeri darbesi sonrası siyasi tutuklulara ilaç denemesinde bulunduğu iddia edildi.

Neslican Tay’ın ölümünün ardından sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan ve Tay’ın “seküler dünyasallaşma rüzgarına kapılıp teselli gücünden faydalanmadığı” gerekçesiyle acı çektiğini öne süren Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan’a, 12 Eylül 1980 darbesi sonrası siyasi tutuklular üzerinde, Amerikan ilaç firmaları için ilaç denemesi yaptırdığı iddia edildi.

SİYASİ TUTSAKLAR ÜZERİNDE İLAÇ DENEMESİ

Tele 1 TV ve ABC gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, kişisel twitter hesabı üzerinden yaptığı hatırlatmada, “Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan 1980 darbesinde Ayhan Songar ve Turan İtil’le beraber cezaevlerinde araştırma adı altıda binlerce siyasi tutuklu üzerinde -Askeri Cunta ile işbirliği içinde- ilaç denemesi yapıp, bunların sonuçlarını Amerika’ya götürmekle suçlanıyor” dedi.

Söz konusu dönemde de gündeme gelen iddialara göre, Tarhan, Songar ve İtil bu ilaç denemelerini, İstanbul Mecidiyeköy’de Hafize Zekeriya İTİL (HZİ) vakfı adına yapıldığı, tutsakların onayı dışında yapılan bu denemelerin ardından Tarhan’ın birçok ilaç patenti de aldığı ortaya çıktı.

DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Tarhan’ın da içinde olduğu bu insanlık dışı gerçek, daha önce de Evrensel gazetesi yazarı Ertuğrul Ünlütürk tarafından gündeme getirilmiş, iddiaların vakıf tarafından yalanlanmadığının altı çizilmişti.

Ünlütürk, vakıfla ilgili şunları kaydetmişti:

“1984 yılında, ülkedeki bütün cezaevleri devrimci tutsaklarla tıka basa dolu durumdayken içeriden birtakım haberler almaya başladık. Metris cezaevinden bazı devrimciler, iradeleri dışında tıbbi muayeneye(!) götürülüyordu. Götürüldükleri yer, HZİ Nöropsikiyatri Vakfı’nın Gayrettepe’deki merkeziydi. Burada, devrimci tutsaklar üzerinde ABD’de piyasaya çıkacak olan bazı ilaçların denemesi yapıldı, devrimciler kobay olarak kullanıldı. Nazi Almanya’sında Dr.Mengele’in tutuklulara yaptığı tıbbi denek uygulamasının aynısı burada yapıldı. Bu vakıf, ülkedeki her vakıf gibi Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kontrolü altında olması gerekirken, devletin cezaevlerinden devrimcileri alıp ilaç tekellerinin amaçları doğrultusunda kullandı.”

Söz konusu iddialara cevap veren Tarhan'ın ise iddiaları yalanladığı bildirildi.

İlgili Haberler