Nihat Özdemir: "TFF'nin gündeminde erken tescil yok"

Nihat Özdemir: "TFF'nin gündeminde erken tescil yok"
TFF Başkanı Nihat Özdemir’den Yeniçağ’a çok özel açıklamalar. Telefonla sorularımızı yanıtlayan Özdemir, önceliklerinin ligleri oynatarak tamamlamak olduğunu belirtip “Erken tescil gündemimizde olmayan bir konu. Maçları haziranda, olmadı temmuzda başlatmayı planlıyoruz” dedi.

RUŞEN GÜVEN / YENİÇAĞ - ÖZEL HABER

Korona virüs salgını nedeniyle dünya futbolu gibi Türk futbolu da bir belirsizlik yaşıyor. Gündemdeki gelişmeleri, konunun bir numaralı muhatabı olan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’e sorduk. Telefonla gerçekleştirdiğimiz görüşmede Federasyon Başkanı’a ilk olarak “Asrın virüsünün neden olduğu salgının uzaması durumunda ligler mevcut şekliyle tescil edilip yeni sezona başlanabilir mi?” diye sorduk. Özdemir “TFF olarak bizim hedefimiz şartların normale dönmesi ile birlikte liglerde geride kalan maçların oynanarak tamamlanmasıdır. Şu aşamada gündemimizde olmayan bir konuyla ilgili spekülasyona neden olabilecek cevaplar vermek doğru olmaz. İleride yaşanabilecek sıkıntıları da hep birlikte yaşayarak göreceğiz. Fakat Türk futbolu ve spor camiası oluşabilecek sıkıntıları aşabilecek iradeye her zaman sahiptir” yanıtını verdi.

Özdemir, süreci şöyle değerlendirdi:

Türkiye, bu virüsle mücadelede tedbirlerini en erken ve en iyi şekilde alan ülkelerin başında geliyor. Önce spor müsabakalarının nisan sonuna kadar seyircisiz oynanma kararı alındı. Liglerimizde maçlar 1 hafta seyircisiz oynandı. 19 Mart’ta da liglerin ertelenmesi kararı alındı. Biz Avrupa’ya göre daha şanslıyız. Süper Lig’de takımlarımızın 8’er maçı kaldı. 2 kupa rövanşı ve 1 kupa finali var. Avrupa’da Başakşehir’in rövanş maçı var. TFF olarak tüm olasılıklar karşısında 10 farklı senaryomuzu hazırladık. Eğer hastalık etkisini ortadan kaldırır ve yeniden sağlıklı bir ortam oluşursa, en erken haziran ayı başında liglere başlamayı planlıyoruz. Ancak, mayıs başında Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun koordinasyonunda yeniden bir video konferans toplantısı yapacağız. Baktık ki haziran başında mümkün değil, Temmuz’da başlarız. Bizim kalan maçlarımızı göz önüne aldığımızda ligleri kısa sürede bitirmemiz mümkün. Temennimiz, ağustos ayına kadar hem ligi hem de kupayı bitirmek. 

ÖNCELİĞİMİZ DAİMA SPORCULAR

KOVİD-19 testi pozitif çıkan, 1 hafta hastanede tedavi gören ve halen evinde karantinada tutulan Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in hastalığı seyircisiz oynanan Beşiktaş maçında kapmış olabileceği iddiaları vardı. TFF Başkanı Nihat Özdemir, “Federasyonumuz tarafından ilk günden beri koronavirüs ile ilgili oluşan şartlar gözlemleniyor, gelişmeler Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu ve UEFA ile koordineli bir şekilde değerlendiriliyor. Bizim önceliğimiz daima sporcularımız, futbola hizmet eden tüm bireylerimiz ve taraftarlarımızın sağlığıdır. Bu süreçte, futbol dünyamızdan rahatsızlık yaşayan ve tedavi görenler oldu, ancak bu isimler virüsü lig maçlarında kapmadı. Sadece Süper Lig değil, tüm liglerimizde, seyircisiz oynatılan haftadan kaynaklı bir rahatsızlık tespit edilmedi” sözleri ile bu iddiaların gerçek olmadığına vurgu yaptı.

8’Lİ FİNALİ YAPMAYA HAZIRIZ

UEFA tarafından ertelenen Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nda kalan maçlar ile finallerin geleceği de belirsiz. Finaline İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nın ev sahipliği yapacağı Şampiyonlar Ligi için 8’li final olabileceği iddialarını üzerine TFF Başkanı Nihat Özdemir’e “UEFA’nın Şampiyonlar Ligi’ni 8’li final olarak İstanbul’da oynatmak için bir talebi oldu mu?” diye sorduk. Federasyon Başkanı “Avrupa’da hangi ligin ne zaman başlayacağını ne zaman biteceğini kesin bir tarih vererek söylemek şu ortamda mümkün değil. Buna Avrupa Kupaları da dahil. UEFA, Şampiyonlar Ligi’ni 8’li final şeklinde İstanbul’da oynatma gibi bir planla ne Federasyonumuza talepte bulundu ne de böyle bir senaryodan bahsedildi. Ancak gelecekte böyle bir karar alındığı takdirde ülke ve TFF olarak her türlü organizasyonu başarıyla yapabilme tecrübesine sahibiz. Atatürk Olimpiyat Stadı şu anda hazır. Yeter ki, ülkemizde futbol oynamak için sağlıklı bir ortam oluşsun” karşılığını verdi.

UEFA KULÜPLERİN ELİNİ RAHATLATTI

Nihat Özdemir’in “UEFA’nın şu ana kadar aldığı kararları yeterli mi? Kapsam daha da genişletilmeli mi? Fair Play kriterlerinin askıya alınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorumuza karşılığı şöyle oldu:

 “UEFA, ülke federasyonları ile sürekli temasta. 55 ülke Federasyon başkanlarının katılımı ile video konferans toplantıları yapıldı. Haziran sonuna kadar olan tüm milli maçlar ve alt yaşlardaki organizasyonlar iptal edildi. Liglerin ağustos ayına kadar bitirilmesi tavsiye edildi. Tüm senaryolar, ancak sağlıklı bir futbol ortamı oluşursa devreye girer. UEFA, kendi tavsiyelerini bildirirken önceliği sağlık ve bu konuda devlet yetkililerinin alacağı kararları gözetiyor. Bu süreç, futbolu ekonomik olarak da etkiliyor. UEFA, Federasyonların ve kulüplerin yanında olduğunu vurgulayarak, çok yerinde bir karar aldı ve gelecek sezonla ilgili FFP kriterlerini askıya alıp, kulüpleri rahatlattı.

ÜCRET İNDİRİMİ KULÜPLERİN İŞİ

Federasyon olarak FIFA ve UEFA ile sürekli temas halinde olduklarını belirten TFF Başkanı Nihat Özdemir, FIFA’nın ” Sözleşmeler sezon bitene kadar geçerli “ kararını yorumlarken ” FIFA kiralık kontratlar ve transfer dönemi ile ilgili de kararlar aldı. Kulüplerin futbocuların ücretlerinde indirim yapmasına bizim karışmamız söz konusu değil. Her kulüp ücret konusunda kendi çözümünü üretecek. Kulüpler hangi futbolcuyla, hangi şartlarda anlaşmış, hangi sözleşmeleri yapmış bizi ilgilendirmez. Bankalarla yapılan anlaşmalarda da biz müdahil olmayız. Ama Kulup Lisans Talimatını değiştireceğiz “ dedi.