Nükleer atıkta korkunç artış

Nükleer atıkta korkunç artış
Doğada çözülemeyen madde olan nükleer atıklarda son dönemlerde ciddi artış yaşandığı iddia edildi. Atıkların dokuz kat fazla olduğunu ve toksitenin en az iki katına çıktığı söylendi.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Fosil yakıtlarda olduğu gibi nükleer atıklar, atmosfere yayılmadığı konusu ile biliniyor. Fakat, bu atıkların uzun süreli olarak depolanması gerekmektedir. Bu açıklamalara karşın pek çok kişi nükleerin düşük emisyonlu bir enerji üretim geleceğinin çözümü olduğu iddia edildi.

440 nükleer reaktör şu anda küresel enerji isteğinin yaklaşık yüzde 10’unu sağlıyor. Ancak, bunların çoğunluğu oldukça eski ve başarısız olması bakımından değiştirilmeye ihtiyacı duyuyor. Çalışma ise atıkların dokuz kat fazla artığını ve toksitenin en az iki katına çıktığı ortaya çıktı.

PLOS‘ta yayınlanan bir makalede, küçük modüler reaktörlerin (SMR) yüksek radyoaktif nükleer atıkların zorluklarını daha da kötü hale getireceğini keşfetti. Nükleer endüstri, 300 Megawatt (MV)‘tan daha az elektrik enerjisi üreten ve fabrikalarda monte edilebilen küçük modüler reaktörler geliştirmeyi amaçladı. Makaleye göre bu bir olasılık değil, efsane olarak bilinir. Baş yazar Lindsay Krall, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

Sonuçlarımız, çoğu modüler reaktör tasarımının, vaka çalışmamızdaki reaktörler için 2 ile 30 faktörle, yönetim ve bertaraf ihtiyacı olan nükleer atık hacmini artıracağını göstermektedir. Bu bulgular, savunucuların ileri nükleer teknolojileri için iddia ettikleri maliyet ve atık azaltma faydalarıyla keskin bir tezat oluşturuyor.

İlgili Haberler