Osman Kavala'nın ifadesi ortaya çıktı

Osman Kavala'nın ifadesi ortaya çıktı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz soruşturması kapsamında tutuklanan Osman Kavala’nın ifadesi ortaya çıktı. Kavala, ifadesinde “15 Temmuz darbe girişimine destek olmakla ilgili tüm iddialar asılsız” dedi.

Gezi Parkı davasında tahliyesine ve beraatına karar verilen Osman Kavala hakkında, “Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs” suçundan gözaltı kararı verilmişti. Osman Kavala, çıkarıldığı nöbetçi sulk ceza hakimliğince “Türkiye Cumhuriyet devletinin anayasal düzeninin cebir, şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs etme” suçundan tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz soruşturması kapsamında mahkemece tutuklanan Osman Kavala’nın ifadesi ortaya çıktı.

Kavala ayrıca, hakkındaki tüm iddiaların asılsız olduğunu ifade ederek, "Daha önceki ifademde belirtmiş olduğum gibi 15 Temmuz darbe girişimine destek olmak ile ilgili tüm iddialar asılsızdır" dedi.

15 Temmuz darbe girişimiyle de bağlantısı olduğu değerlendirilen eski CIA danışmanı Henry J. Barkey ile aynı tarihlerde, aynı yerlerde olmasına ilişkin soruya Kavala, hatırlamadığını söyledi. Kavala "Bana sormuş olduğunuz tarihte Henry J. Barkey ile bir görüşme yaptığımı hatırlamıyorum. Bu konuda ajandamı ve maillerimi kontrol etmeliyim" şeklinde yanıt verdi.

“TESADÜFEN KARŞILAŞTIM”

Kavala, Henry J. Barkey ile bir araya geldiğinde kahve sohbetleri yaptığını belirterek, “Toplantılar vesilesiyle bir araya geldiğimizde kahve sohbetlerimiz oldu. Henry J. Barkey ile 18 Temmuz 2016 tarihinde akşam yemeği için gittiğim Karaköy Lokantasında tesadüfen karşılaştım. Ben o akşam kültürel miras konusunda uzman olan Prof. Christina Maranci ve Prof. Scoot Redford ile yemek yiyordum. 1516 Temmuz tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşen Unesco toplantısında Ani'nin dünya kültür mirası listesinde kabul edilmesi ve Ani ile ilgili uluslararası bir sergi yapılmasını görüştük” dedi.

“YANLIŞ ALGI OLABİLİR”

Kavala, sorgusunda ayrıca Barkey ile Şişli’de yaptığı görüşmeyi hatırlamadığını ifade ederek, “örüşme yaptığımı hatırlamıyorum ancak bizim ofis Elmadağ Divan kavşağındaki oteller bölgesine yakın bir noktada. Bu nedenle bu otellerin birinde herhangi bir sebeple bulunan şahıslarla ile aynı ortamda bulunduğumuz şeklinde telefon sinyallerinin yaratmış olduğu yanlış bir algı oluşmuş olabileceğini düşünmekteyim” dedi.

Soruşturma kapsamında Kavala’ya “27 Haziran 2016 tarihinde Diyarbakır'da bulunduğunuz belirlendi. Henry J. Barkey'in de iki gün sonra yani 30 Haziran'da Diyarbakır'da olduğu tespit edildi. Yaptığınız görüşmeyi, Diyarbakır ziyaretiniz sebebini anlatır mısınız?" şeklinde soruldu. Kavala kendisine yöneltilen soruya şu şekilde yanıt verdi:

“27 Haziran 2016 tarihinde Anadolu Kültür'den bazı arkadaşlarla Diyarbakır'da ziyaret gerçekleştirdik. Anadolu Kültür 2002 yılından beri sanat kültür alanında çalışmaktadır ve bir ofisi vardır. Bu tarihteki ziyaretimizde de daha önce beraber çalıştığımız Disa ve Mezopotamya Vakfı ile oradaki sanatçılarla görüşmeler yaptık. Bu kuruluşlarla Diyarbakır'da kültür sanat alanında yapılabilecek projelerle ilgili görüştük. 28 Haziran 2016 tarihinde Henry J. Barkey ile bir araya geldiğimizi hatırlamıyorum. Muhtemelen kendisiyle daha önce belirttiğim gibi bizim ofisin yakınında bulunan otellerin birinde kaldığı için sinyal kaynaklı böyle bir algı oluşmuş olabilir.