"Özel sektör kredi piyasasından dışlanacak"

"Özel sektör kredi piyasasından dışlanacak"
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu TBMM’ de düzenlediği basın toplantısı düzenledi. Tatlıoğlu, "önümüzdeki dönemde özel sektörün kredi piyasasından dışlanma süreci yeniden başlayacak" dedi.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu TBMM’ de düzenlediği basın toplantısında, Dijital Hizmet Vergisi ve Bazı Kanunlarda değişiklik öngören 45 maddelik torba yasa hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Üç farklı yeni vergi ve kanuni sınırlar üzerinde borçlanma yetkisi içeren teklifin, Hazine’nin içine düşürüldüğü durumu tüm açıklığıyla ortaya koyduğunu ifade eden Tatlıoğlu, “Bu kapsamda, ihdas edilen 3 yeni vergiden; dijital hizmet vergisinin, oran konusunda eleştirilerimiz olmakla birlikte, dönüşen piyasa koşullarının bir gereği olduğuna biz de katılıyoruz” dedi.

Merkezi bütçeye aktarılan konaklama vergisinin, vergileme ilkelerine aykırı olduğunu dile getiren Tatlıoğlu, “Bunun yerine yerel yönetimlerin tahsil ettiği, kentlerimizin altyapılarını geliştirmek için harcanacak bir şehir vergisi uygulamasının gerekli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

"TÜRK EKONOMİSİ’NİN FOTOĞRAFI"

Sözlerine “Fakat, diğer düzenlemeler için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Kamuya beyan edilen gelirlerin dahi tahsil edilemediği bir ortamda yeni vergiler salmak, piyasadaki tıkanıklığı artırmaktan başka bir anlam ifade etmeyecektir” diyerek devam eden Tatlıoğlu, Teklifin 40. maddesinde, 2019 yılı için Cumhurbaşkanı’na verilen 70 Milyar TL’lik ek borçlanma yetkisinin Türk Ekonomisinin fotoğrafını gözler önüne serdiğini söyledi.

2019 yılında gerçek açığın 165 Milyar TL’nin üzerinde olduğunu, talep edilen 70 Milyar TL’lik borçlanma yetkisinin, yasanın öngördüğü borçlanma sınırının tam 8 katı olduğunu söyleyen Tatlıoğlu, “Bu miktardaki ek borçlanma ihtiyacı, yüksek finansman ihtiyacının 2020 yılına da sarkacağını gösteriyor” dedi.

"ÖZEL SEKTÖR KREDİ PİYASASINDAN DIŞLANACAK"

Tatlıoğlu, “Bankalarımızın içinde bulunduğu durumu da göz önüne alırsak, önümüzdeki dönemde özel sektörün kredi piyasasından dışlanma süreci yeniden başlayacak. Ne yazık ki, aradan geçen 20 yıla rağmen Türk Ekonomisinin kronik sorunlarına herhangi bir çözüm üretilememiştir. Büyürken cari açık, daralırken büyük bütçe açığı verme sorunumuz olduğu yerde duruyor” dedi ve Türkiye’nin yapısal sorunlarına çözümler üretmek gerektiğini ifade eden Bursa Milletvekili, “İsrafın bu denli büyük boyutlara ulaştığı kamuda herhangi bir tasarruf tedbiri yokken, uçan kuşa vergi salarak bu sorunları aşamayız. Türkiye’nin bu çözümlerin üretilebileceği bir siyasal iklime ihtiyacı var” diyerek sözlerine son verdi.