Öztarak: "'Evet' çıkarmak için devletin bütün imkânları kullanıldı"

Öztarak: "'Evet' çıkarmak için devletin bütün imkânları kullanıldı"
CHP Tekirdağ Milletvekili Öztrak, şuan hızlı bir zam furyası yaşandığını belirterek vatandaşın borç yükünün de artacağını söyledi.

Referandumun ardından ekonomik gelişmeleri değerlendiren CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Referandum sürecinde devlet ve parti arasındaki mesafe tamamen kaldırıldı ve  'Evet' çıkarmak için devletin bütün imkânları kullanıldı. Bu durum da haliyle bütçeye yansıdı. Bugün bütçe açığı geçen yıla göre rekor seviyeye ulaştı. Bu durumun toparlanması için önlemler alınıyor ama bana göre çok zor" diye konuştu. 

AKP'nin referandumdan 'Evet' çıkması için yaptığı ekonomik bir takım düzenlemeleri hatırlatan Öztrak, Nisan sonuna kadar geçerli olacak birçok düzenlemeden dolayı şuan hızlı bir zam furyası yaşandığını belirtti. Öztrak şunları anlattı:

"Bu tablonun toparlanması oldukça güç. Bu tedbirler başladığında haliyle ekonomi belirli ölçüde yavaşlayacak. Yine bu açıkları görünürde kapatabilmek için sürdürülebilir olmayan bir takım önlemler alınıyor. Bunlardan biri işsizlik fonu gelirlerinin yüzde 50'si kadarı kesilerek bütçeye ve diğer alanlara kaydırılıyor. Bu sürdürülebilir değil. Bundan sonra harcamalar kısılacak. Bir de ciddi olarak kamusal alanla ilgili olarak fiyat ayarlamaları ile karşı karşıya kalacağız. "
Referandum sürecinde iktidar tarafından bütçenin kullanıldığını ve bu dönemde mali disipline de dikkat edilmediğini vurgulayan Öztrak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra 6 ay içinde Türkiye bir sürü mevzuat düzenlemesi yapacak. Bu süreçte ekonomik alanda yapılması gereken bir sürü reform ihtiyacı yapılamayacak. Enerji ve zaman daha çok başkanlık sistemi ile ilgili düzenlemelere verilecek. Ayrıca başkanın elini güçlendirecek bir takım düzenlemeler de ele alınacak. Bu durum da hukuk devletiyle ilgili algıyı daha da kötüye götürecek. Bütün bunlar yatırım ortamının ciddi ölçüde bozulmasına, ekonominin de yavaşlamasına neden olacak. "

Kötü giden Türk ekonomisinin üzerine bir de rejim tartışmalarının ortaya atıldığını, bu nedenle ekonominin daha kötüye gideceğini öngören Öztrak, bundan dolayı ilerleyen dönemde vatandaşın borç yükünün artacağını söyledi. Öztrak, "Yapılan düzenlemelerle diktatöryal eğilimlerin artıyor olması ve buna gösterilen tepkiler ister istemez yatırımcının da huzurunu bozacak. Bu da ciddi bir ekonomik yavaşlamaya neden olacak. Orta vadede dünya konjonktüründe bir iyileşme beklenirken Türkiye bu eğilimi ile dünyadan ayrışacak. Bu da halka işsizlik ve borç yükü altında ezilme olarak geri dönecek" dedi. 

YSK'nın kanuna aykırı uygulaması nedeniyle ekonomide güvensizlik ortamının artacağını öne süren Öztrak sözlerini şöyle tamamladı:

"Cumhuriyet tarihinde Türkiye'nin gördüğü en büyük seçim yolsuzluklarından bir tanesini yaşadık. Buna YSK'nın da kanuna aykırı ve hukuk tanımaz anlayışı neden oldu. Milli irade hiçe sayıldı. O nedenle bu tür irade gasplarının toplumun genelinde kutuplaşmayı daha da artırdığını, ekonominin gidişatı ve sosyal huzuru olumsuz etkileyeceğini de gözden kaçırmamak lazım. Öyle görünüyor ki Türkiye'yi idare etmek bugünden sonra çok zor olacak."

İlgili Haberler