Parmak izini değiştirmek mümkün mü?

Parmak izini değiştirmek mümkün mü?
Bilinen bir gerçeğe göre herkesin parmak izi birbirinden farklıdır. Ancak merak konusu olan "parmak izi değiştirilebilir mi" sorusuna bilim dışında net cevap veren yoktur. Peki bilim insanları bu konuda neler söylüyor? İstersek parmak izimizi değiştirebiliyor muyuz?

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; olay yeri inceleme çalışanları, polisler, jandarmalar bir şüphelinin peşine düştüklerinde zanlı hakkında elde etmeye çalıştıkları ilk şey "parmak izi" olur. Çünkü "parmak izi herkeste farklıdır" gerçeği bilim tarafından doğrulanmıştı.

Kolluk kuvvetlerinin de güvenmekte oldukları bu bilginin tek yumurta ikizlerinde dahi farklılık gösterdiklerini söylemek mümkündür.

Ancak parmak izi bazı durumlarda değişiklik gösterebiliyor. Nedir bu durumlar?

1 - KESİKLER VE YARALAR: 

kesik, bıçak ya da zımparayla parmak izi dokusunu kaldırmak gibi yöntemler parmak izinde deformasyona sebep olur. Ancak bu değişiklik kısa süreli sadece "deformasyona" sebep oluyor. Parmak iziniz asla değişmiyor.

2 - YAŞLILIK:

Tüm vücudumuzda olduğu gibi parmak uçlarımız da zaman içinde deri esnekliğini kaybeder. Bu esneklik sorunu dışında parmak izimizi oluşturan desenlerdeki kıvrımların kalınlaşması da değişikliklere sebep olur. Ancak yine parmak izi değişmez ve genç yaşlardaki parmak iziyle yaşlanıldığındaki parmak izi arasındaki fark azami derecede deforme olur. Yine zanlılar üzerinden gidecek olursak 20 yaşında suç işlemiş biri 80 yaşına geldiğinde bile parmak izinden tespit edilebilir.

İlgili Haberler