PKK/YPG’ye 19 ülkeden silah ve mühimmat gidiyor

PKK/YPG’ye 19 ülkeden silah ve mühimmat gidiyor
Trump-Erdoğan görüşmesinin ardından PKK/PYD'ye silah sevkiyatları yeniden gündeme gelirken, terör örgütüne 19 ülkeden silah ve mühimmat gönderildiği iddia edildi.

Geçtiğimizcuma günü ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon görüşmesinden basına yansıyan PKK/PYD'ye silah gönderilmesi konusuna ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı.

Görüşmenin ardından PKK/PYD'ye yapılan sevkiyatlar yeniden gündeme gelirken, HaberTürk'ten Bülent Aydemir terör örgütüne 19 ülkeden silah ve mühimmat geldiğini ileri sürdü.

Pentagon’un açıkladığı resmi verilere göre; Suriye’de YPG’ye 3 binin üzerinde TIR’la gönderilen silahlar arasında Kalaşnikoflar, hafif ve ağır makineli tüfekler, RPG-7 roketatarlar, AT-4 ve SPG-9 tanksavarlar, havan topları, keskin nişancı tüfekleri, PV-7 gece görüş dürbünleri, kızılötesi lazer aydınlatıcı dürbünler bulunuyor. 

Bunların dışında son dönemde YPG/PKK’lıların askeri hareket kabiliyetlerini artıran zırhlı araçlar, tahrip gücü yüksek ağır silahlar ile tank ve helikopterlere karşı füzelerin de verildiği biliniyor. Ele geçirilen silahlı drone’lar da cabası.

19 ÜLKEDEN SİLAH

Sadece ABD değil, IŞİD’la mücadeleye destek veren çok uluslu koalisyona üye 19 ülkeden YPG’ye silah ve mühimmat gidiyor. TSK’nın yurtiçi ve yurtdışı operasyonlarında bu silahların çoğu ele geçirildi ve bu ülkelerin ilgili makamlarına iletildi. 

Farklı mekanizmalarla teyit edilen bu verilere karşılık muhatap ülkeler tek bir adım atmadı. Ankara’da Trump’ın sözlerine ihtiyatlı bir yaklaşım var. Daha önce de “idare etme/oyalama” anlamına gelebilecek sözler verildi. 

Beyaz Saray, dışişleri ve Pentagon’un aynı konularda farklı açıklamaları oldu. ABD, daha önce Münbiç’te PKK’nın Fırat’ın doğusuna çekileceği ve YPG’ye verilen silahların seri numaralarının Türkiye ile paylaşılacağı yönündeki sözlerini tutmadı. Dolayısıyla Türkiye; ulusal güvenliği ve çıkarları doğrultusunda aldığı stratejik ve taktik kararları uygulamaya devam edecek.

İlgili Haberler