Polonya ‘Rusya’yı G20’den çıkartın’

Polonya ‘Rusya’yı G20’den çıkartın’
Polonya, Rusya’ya uygulanan yaptırımların genişletilmesini ve G20’den de ihraç edilmesini talep etti.

Polonya, Rusya üzerindeki yaptırım baskılarını arttırmak peşinde. Bunun için Rusya’nın G20’den ihracını talep etti. Polonya Ekonomi Bakanı Piotr Nowak ABD ile konu hakkında görüştüklerini ve fikirlerinin pozitif bir etki yarattığını söyledi.

Polonya’nın başkenti Varşova’da konuşan Ekonomi Bakanı Nowak, Rusya’nın G20’den çıkarılması fikrini geçen hafta ABD’ye yaptığı ziyaret esnasında dile getirdiğini ve ABD Ticaret Bakanı Gina Riamondo ile konuştuğunu belirterek “Biz Rusya’nın G20’den çıkarılması için teklifimizi yaptık. Fikir sıcak karşılandı ve Başkan Joe Biden’a iletildi‘‘ dedi.

Rusya, Kırım’ı ilhak ettikten sonra 2014 yılında öncü sanayileşmiş ülkeler grubu G8’den çıkarılmış ve bu grup daha sonra G7 olarak anılmıştı. G20 ise daha geniş katılımlı bir yapı ve içinde Türkiye’nin yanına Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya ve Suudi Arabistan bulunuyor. Katılımcı sayısının geniş olması nedeniyle Rusya’nın ihracı zor görünüyor.

Polonya Ekonomi Bakanı Nowak, ABD’deki muhataplarının ihraç fikrine sıcak baktığını belirterek “ABD, Rusya’nın ihracının G20 içinde problem teşkil etmesi halinde bu grubu terk ederek alternatif bir yapı kurabileceğini dile getirdi‘‘ şeklinde konuştu.

ABD Ticaret Bakanlığı konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Reuters’e açıklamalarda bulunan bir ABD kaynağı ise Polonya’nın teklifini yorumlamadan, Rusya’nın uluslararası normları ihlal ettiğini ve bunun çok taraflı forumlarda sonuçları olacağını açıkladı.

Rusya, uluslar arası kuruluşlarla olan bağlarını yavaş yavaş kaybediyor. Daha önce Avrupa Konseyi de Rusya için ezici çoğunlukla ihraç kararı almış ve konseyi terk etmişti.

İlgili Haberler