Bazı insanları hataları olduğunu anlamamıza rağmen neden sevmeye devam ederiz?

Bazı insanları hataları olduğunu anlamamıza rağmen neden sevmeye devam ederiz?
Gerek ikili ilişkilerimizde gerekse kişisel ilişkilerimizde en sevdiklerimizin bazen bize ya da farklı insanlara karşı küçük yada büyük hatalar sergilediğini görmüş veya duymuşuzdur. Ancak onları sevmeye devam ederiz. Bunun bir psikolojide bir yeri olduğunu biliyor muydunuz? İşte detaylar...

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; Sosyal psikoloji, kişiye kendisini kötü hissettiren hataların aslında sanılanın aksine tam tersi bir etki yaratabilecek güçte olduğunu öne sürüyor ve bu etkiye Pratfall Etkisi adını veriliyor.

Sosyal psikolog Elliot Aronson tarafından 1966’da geliştirilen bir teori. Bu teoriye göre, toplum tarafından ''''üstün'''' algılanan birinin hataları, sakarlıkları, hassas noktaları; sanılanın aksine kişiye negatif değil pozitif geri dönüyor. Toplumun yücelttiği bu kimseler; üstün, yüce bir kimseden beklenmeyecek hata veya benzeri bir harekette bulunduğunda toplumun gözünde tüm sıfatlarından arınarak ''''insanlaşıyor'''' ve böylelikle ''''bizden biri'''' algısıyla daha da sempatikleşiyor, seviliyor, ilgi görüyor. 

Pratfall Etkisi’ne iyi bir örnek olabilecek isimlerden biri de Mehmet Ali Birand''dır. Ünlü, başarılı ve toplumun saygısını kazanmış olan Birand’ın ana haber sunarken onlarca gaf yapmıştır. Bu gafları düşündüğünüzde veya bir yerde görüp izlediğinizde sert bir şekilde eleştiriyor musunuz, yoksa gülüp geçiyor musunuz?

Toplumun büyük bir çoğunluğunun bu gaflara gülüp geçtiği ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla televizyonlarda görmeye alışık olduğumuz büyük bir ismin de dili sürçebiliyor, bu da onun "bizden biri" olarak hissetmemize sebep oluyor.

İlgili Haberler