Rabia Kadir Çin'in baskısına rağmen G20'de

Rabia Kadir Çin'in baskısına rağmen G20'de
Japonya, Çin'in tüm diplomatik girişimlerine ve itirazlarına rağmen Doğu Türkistan Türklüğünün sembol isimlerinden Rabia Kadir'e G20 zirvesi sırasında ülkeye giriş izni verdi.

Doğu Türkistan Türklüğünün sembol isimlerinden olan Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, G20 ülkelerinden, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde son yıllarda dini inanç ve özgürlüklere yönelik kısıtlamalara karşı seslerini yükseltmeleri çağrısında bulundu. 

Kyodo'nun haberine göre, Kadir, G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Japonya'nın Osaka kentinde düzenlediği basın toplantısında, dünyada çok sayıda insan öldürülürken Uygurlar kadar zulme uğrayan başka bir etnik grup olmadığını savundu. 

Japonya'nın Çin'de insan haklarının iyileştirilmesi konusunda yeterince rol oynamadığını dile getiren Kadir, öte yandan Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesinde Uygurlar yanı sıra Hong Kong meselelerine değinmesini takdirle karşıladığını söyledi. 

Rabia Kadir, Uygur Türkleri sorunun, G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde yarın mutlak suretle ele alınacağını ümit ettiğini kaydetti. 

Hong Kong'da zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemelere karşı çıkan gösterilere de değinen Kadir, Hong Kong yönetimine, askıya alınan tasarının tamamen iptal edilmesi çağrısı yaptı.

Adının açıklanmasını istemeyen Japon bir hükümet yetkilisi de ülkesinin, Pekin yönetiminin itirazına rağmen Kadir'in vizesini onayladığını ifade etti. 

Yetkili, Kadir'in daha önce Japonya'ya en az 10 kez geldiğini, Dünya Uygur Kongresi Başkanına vize verilmemesi için herhangi bir yasal gerekçe olmadığını söyledi. 

DOĞU TÜRKİSTAN'DA ÇİN ZULMÜ

Çin, uluslararası kamuoyunda "toplama kampları" şeklinde adlandırılan yerlerin "mesleki eğitim merkezi" olduğunu ve buralarda tuttuğu kişileri "aşırıcı fikirlerden arındırarak topluma kazandırmayı" hedeflediğini iddia ediyor.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor. 

G-20 Zirvesi Japonya'nın Osaka kentinde gerçekleştiriliyor. Zirveye Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de katıldı.

Çin yönetimi uzun süredir Rabia Kader'in girişini engellemek için Japonya'ya baskı uyguluyordu. Vize başvurusunun 7 Haziran'da yapıldığını belirten Japon yetkililer, daha önce 10 defadan fazla ülkeyi ziyaret eden Rabia Kader'in yeniden gelmemesi için herhangi bir engelin olmadığını bildirmişti

DOĞU TÜRKİSTAN MESELESİ

Doğu Türkistan coğrafyası olarak bilinen bölgede yaşayan Müslüman Türkler, yıllardır Komünist Çin yönetiminin baskılarıyla boğuşuyor. Bölgeye “Sincan Uygur Özerk Yönetimi” adını veren Çin Hükümeti, sadece etnik farklılıktan dolayı Çin’deki Türklere zulmediyor. Bölgeye uluslararası gözlemci ve basın mensubunun girmesine izin verilmiyor.

Doğu Türkistan Türklüğünün sembol isimlerinden olan Rabia Kadİr, uzun yıllar hapis yattıktan sonra ABD’ye yerleşmişti. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’ye gelmek isteyen Kader, havalimanından geri döndürülmüştü.