Rahip Brunson gitti krizi kaldı

Rahip Brunson gitti krizi kaldı
CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, 2018 yılının Haziran ayındaki seçimlerden sonra Türkiye ağır bir kur şoku yaşadığını belirterek “O zaman iktidar partisi ‘bu, dış güçlerin müdahalesidir dedi. Türkiye'de bir sorun yok, Türkiye'de ekonomik bir sıkışma yok. Dış güçler bize müdahale ediyor bundan dolayı Türkiye ekonomik bir sıkıntıya giriyor’ dendi, adı da "Rahip Brunson" krizi olarak kondu. Rahip Brunson gitti ama krizi kaldı” dedi.

Bütçe üzerinde konuşan Salıcı Tl’nin döviz kuru karşısında eridiğine dikkat çekerek, “Ağır bir ekonomik sıkıntı içindeyiz. Herkes kendi dilince, kendi bakışınca, kendi birikimince bu krizi ifade etmeye çalışıyor. Bütçeyi konuşuyoruz, bütçe daha konuşulurken zaten döviz bazında, ilk teklif edildiği, Meclise ilk geldiği güne oranla büyük oranda eridi. Muhtemelen bir ek bütçe getirme teşebbüsü içinde olacak iktidar partileri. Dolayısıyla, önümüzdeki günlerde biz bir de ek bütçe konuşacağız çünkü bütçenin Meclise, Komisyona gelmiş olduğu toplam zaman diliminde dahi yükselen kurdan dolayı, değişen Bakan arkadaşların olaya çözüm bulamıyor olmasından dolayı bütçe kadük hâle gelmiş durumda” diye konuştu.

"RAHİP BRUNSON GİTTİ AMA KRİZ KALDI"

Rahip Brunson olayından sonra ortaya çıkan ekonomik krizin Türkiye’de kalıcı olduğunu söyleyen Salıcı, “2018 yılının Haziran ayındaki seçimlerden sonra Türkiye ağır bir kur şoku yaşadı. O zaman iktidar partisi "Bu, dış güçlerin müdahalesidir." dedi. Türkiye''de bir sorun yok, Türkiye''de ekonomik bir sıkışma yok. Dış güçler bize müdahale ediyor bundan dolayı Türkiye ekonomik bir sıkıntıya giriyor." dendi, adı da "Rahip Brunson" krizi olarak kondu. Hatta sonrasında diyalog daha ilginç bir hâle geldi, "Al papazı, ver papazı." denen bir noktaya geldi. "Al papazı, ver papazı." cümlesi zaten Türkiye''de yargının içine düştüğü durumu tek başına bütün şatafatıyla anlatıyor. Rahip Brunson gitti, Rahip Brunson gitti ama kriz kaldı. Yargıya hızlı bir şekilde verilen talimatla Rahip Brunson''ın Amerika''ya gönderilmesinden sonra kriz Türkiye''de kalıcı hâle geldi. Türkiye net bir şekilde üç yıldan beri daha önce deneyimlemediğimiz bir kriz ortamında” ifadelerini kullandı.

Ekonomik krizi yönetemeyen AKP anlayışı ile karşı karşıya olduklarını belirten Salıcı, “Türkiye daha önce krizler yaşadı, farklı iktidarlar döneminde Türkiye krizler yaşadı. Türkiye''nin yaşamış olduğu krizlerde "V" şeklinde bir kriz olurdu, hızlı bir şekilde ekonomi daralırdı fakat alınan tedbirlerden dolayı, Türk ekonomisinin de dinamik olmasından dolayı hızlı bir şekilde çıkış sürecine girerdi ve bir yıl belki bir buçuk yıllık bir süre içinde ekonomi toparlanırdı. AKP’nin iktidara gelişi de 2002 yılında böyle bir krizin sonrasında olmuştu. Yani krizin ürettiği, krizin iktidara getirdiği bir siyasi partiydi. Şimdi, bu krizi yönetemeyen bir anlayışla karşı karşıyayız. Bu kış koşullarında Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanının sayısını artırmak istediği, artırdığı halk ekmek büfelerinin önündeki- kuyruklarla vatandaşımız boğuşmakta” dedi.

Ekonomik sıkıntılar yaşayan vatandaşları kış aylarında zorlu bir sürecin beklediğini ekleyen Salıcı, “Önümüz kış, bu kış için de vatandaşın nasıl ısınacağına dair herhangi bir öneri yok ortada. Doğal gaz fiyatları Türkiye''de rekor kırıyor, elektrik fiyatlarında artış var. Vatandaş neyle ısınacak? Ya kömüre ya da oduna yönelecek. Odunda da kömürde de fiyatlarda artış var. Vatandaşın gelirinde de herhangi bir şekilde bir yükseliş yok. Dolayısıyla, dar gelirli vatandaş, işi olan, çalışan ama ailesini geçindiremeyen bir noktada. Vatandaş bu kış da kendi ısınma masrafını karşılayamayacak bir noktada olacak” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmişte dış güçler ile ilgili söylediği sözleri gündeme taşıyan Salıcı, “Dış güçler meselesi, Türkiye''de, AKP’nin sıkıştıkça gündeme getirdiği bir konu. Recep Tayyip Erdoğan partiyi yeni kurduğu dönemde "Bir de âdet var bu ülkede, başımıza bir şey geldiği zaman hemen ''dış güçler'' deriz, ''yabancılar'' deriz, şu deriz, bu deriz, onlara bazı isimler buluruz. Yani bu da doğru olabilir ancak ben buna katılamıyorum. Niye katılamıyorum? Eğer sizin bünyeniz güçlüyse, sağlamsa bünyede olan virüs hiçbir zaman sizin vücudunuza zarar veremez” demişti. AKP sözcüleri Sayın Erdoğan''ın o gün söylemiş olduklarının tam tersi bir şekilde, Türkiye''yi göz göre felakete götüren ekonomik kararlar alıyorlar” diye konuştu.

Emre Yılmaz / Yeniçağ / Ankara

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı