Renault CEO’su Ghosn için tutuklama iddiası

Renault CEO’su Ghosn için tutuklama iddiası
Otomotiv sektörü dev bir soruşturma haberi ile sarsıldı. Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının CEO’su Carlos Ghosn’un Japonya’da süren bir vergi soruşturması nedeni ile tutuklanacağı iddia ediliyor.

Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın yönetim kurulu başkanı ve CEO'su Carlos Ghosn’un, Japonya’da vergi yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanacağı bildirildi.

Nissan grubu, Carlos Ghosn gelirlerinin tamamını Japonya’da vergi dairesine bildirmediği yolundaki haberleri teyit etti ve Ghosn’un istifasının isteneceğini açıkladı.

Bu haberlerin ardından Renault grubunun hisseleri Paris borsasında yüzde 5,5 değer kaybetti.

Carlos Ghosn’un kazandığı gelirini Japonya’da vergi dairesine daha düşük gösterdiği bildirildi.

Lübnan asıllı Fransız vatandaşı Ghosn, iflas aşamasına gelen Nissan şirketini zor günleri atlatıp, ayağa kaldırmıştı.

Kariyerine Michelin’de başlayan Ghosn, daha sonra 1999 yılıhda Renault’a katılmış ve Fransız şirketinin 2001 yılında Japon şirketiyle ortaklık kurmasına öncülük etmişti.

MAAŞI YÖNETİM KURULUNDA KRİZ ÇIKARMIŞTI

Ghosn'un soruşturmaya konu olan yıllık 7.4 milyon euro'luk maaşını, birkaç milyon euro eksik beyan ettiği kaydediliyor. CEO'nun maaşı daha önce de şirketin yönetim kurulu toplantısında gerginlik çıkarmış, Renault'un en büyük hissedarı olan Fransız Hükümeti'nin muhalefetine rağmen kuruldakilerin yüzde 56'sının oyu ile söz konusu tutar onaylanmıştı.

NISSAN’DA YETKİSİZ KİŞİLERİN SON KONTROLLERİ YAPTIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTI

Ghosn'un başında olduğu Nissan'ın son 20 yılda üretilen araçlarının yetki verilmeyen kişilerce son kontrolünün yapıldığı ortaya çıkmış ve şirket bunun üzerine üretime ara vermek zorunda kalmıştı. Japonya’daki 1.2 milyon aracın geri çağırılması ile sonuçlanan ve milyonlarca dolarlık zarar yaratan skandal nedeniyle o dönem Ghosn yine bir soruşturma geçirmişti.

İlgili Haberler