Teknoloji milyarderlerine şok vergi! Kim ne kadar ödeyecek

Teknoloji milyarderlerine şok vergi! Kim ne kadar ödeyecek
Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminden bu yana tartışma konusu haline gelen milyonerlerden daha fazla vergi alma fikri ABD Başkanı Joe Biden, döneminde resmen onaylandı. Kim ne kadar vergi ödeyecek sorusu tartışma konusu oldu.

ShiftDelete''de yer alan habere göre; ABD Başkanı Biden, yeni milyarder vergisi için kritik adımı attı. "ABD''li teknoloji zenginleri ne kadar vergi ödeyecek?" sorusu herkesin merak ettiği konu oldu.

Başkan Biden tarafından imzalanan yeni yasa, 100 milyon doların üzerinde servete sahip olan ABD vatandaşlarını vergilendirmeyi hedefliyor. Yasa “Milyarder Gelir Vergisi“ne göre en zengin Amerikan vatandaşları, en az yüzde 20 gelir vergisi ödemek zorunda.

ABD milyarder vergisi: Kim, ne kadar vergi ödeyecek?

Milyarder Gelir Vergisi, Elon Musk ve Jeff Bezos dahil onlarca teknoloji milyarderini de derinden etkileyecek. Vergi kanununun gelir tanımını değiştiren yeni tasarı, maaşların ötesine geçerek milyarderleri sahip oldukları tahvil ve hisse senedi gibi varlıklar üzerinden vergilendirecek.

Yeni yasaya göre milyarderler, hisse senetlerinin ve ellerinde tuttukları diğer varlıkların değerindeki artışlar da dahil olmak üzere, tüm gelirleri üzerinden yüzde 20’lik bir vergi ödemiyorlarsa hükümete borçlu olacak.

Ayrıca araştırmacı Gabriel Zucman’a göre yeni vergilendirme, ABD’ye milyarlarca dolar kazandıracak. Bloomberg verilerine göre, yalnızca en zengin 10 isim bile önümüzdeki on yıl içinde 215 milyar dolar vergi ödeyecek.

Biden yönetimi ise Milyarder Gelir Vergisi’nin önümüzdeki on yıl içinde 360 milyar dolar getirebileceğini tahmin ediyor. İşte milyarderlerin ödeyeceği yıllık vergi miktarı:

Elon Musk: 50 milyar dolar

Jeff Bezos: 35 milyar dolar

Warren Buffett: 26 milyar dolar

Larry Page: 22 milyar dolar

Sergey Brin: 21 milyar dolar

Larry Ellison: 17 milyar dolar

Mark Zuckerberg: 16 milyar dolar

Bill Gates: 11 milyar dolar

Steve Ballmer: 10 milyar dolar

Jim Walton: 7 milyar dolar

Beyaz Saray daha önce Amerika’nın en zengin 400 ailesinin yıllık gelir vergisinin sadece yüzde 8.2’sini ödediğini iddia etmişti. Yani yeni yasa, Amerika’nın önde gelen milyarderleri için büyük bir vergilendirme anlamına gelebilir.

İlgili Haberler