Reuters'ten Türkiye ekonomi anketi: Bakın yüzde kaç verdiler

Reuters'ten Türkiye ekonomi anketi: Bakın yüzde kaç verdiler
Korona virüsü salgını sürecinde alınan tedbirler ve salgına bağlı arz yönlü diğer bozulmaların yarattığı yukarı yönlü riskler nedeniyle Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Haziran'da %12 seviyesini aşması bekleniyor. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise %9.5 seviyesinde oluşuyor. Tahminler %11.60 ve %7.5 arasında değişiyor.

Reuters'ten Türkiye ekonomi anketi

Merkez Bankası da geçen hafta çekirdek enflasyonun seyrindeki yükselişi işaret ederek neredeyse bir yıldır sürdürdüğü para politikasındaki gevşemeye ara verdi ve politika faizini sabit tuttu.

Reuters’in 14 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette yıllık enflasyon tahminlerinin medyanı yüzde 12.09 olurken, tahminler ise yüzde 11.90 ila yüzde 12.47 bandında yer alıyor. Aylık enflasyonun %0.65 artış göstermesi beklenirken tahmin aralığı ise yüzde 0.45-%1.00 bandında.

Kurdaki sert değer kaybının ardından Ekim 2018’de yıllık enflasyon yüzde 25.24 ile son 15 yılın rekor seviyesini görmüştü. Yıllık enflasyon bu tarihten itibaren düşüş eğilimine girdi ancak enflasyonda kalıcı tek haneye henüz ulaşılmadı.

Merkez Bankası geçen ay korona virüsü salgınının ekonomiye olan etkisini ve sert düşen petrol fiyatlarını göz önünde bulundurarak yıl sonu enflasyon tahminin yüzde 7.4’e çekmişti.