Reza Zarrab serbest mi bırakıldı?

Reza Zarrab serbest mi bırakıldı?
ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu delmek suçundan tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın serbest bırakıldığı iddia edildi.

ABD’de tatili sırasında gözaltına alınarak İran’a yönelik yaptırımı delmek suçundan tutuklanan ve hakkında soruşturma başlatılan Reza Zarrab’ın serbest bırakıldığı iddia edildi.

Amerika’da BOP: Federal Hapishaneler Bürosu’na ait sitede yer alan bilgiye göre 2016’nın Mart ayında Savcı Preet Bharara’nın talimatıyla tutuklanan ve hakkında 75 yıl hapis istemiyle yargılanan Zarrab serbest mi bırakıldı? Sitede tutukluların isim ve kayıt numarası ile durumları hakkında bilgiler yer alırken tutuklu bulunan İran asıllı Reza Zarrab’ın serbest bırakıldığı dikkat çekiyor.

Yapılan sorgulamada aynı davadan tutuklu bulunan Halkbank’ın eski Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın ise halen tutuklu bulunduğu görünüyor. Atilla, geçtiğimiz Mart ayında iş adamı Rıza Sarraf'la işbirliği yaparak ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme suçlamasıyla tutuklanmıştı. Zarrab'ın, 75 yılla yargılanırken serbest bırakılması iddiası 'itirafçı mı oldu?' sorusunu akıllara getirirken serbest bırakılıp bırakılmadığı henüz netlik kazanmış değil.

SİSTEM HATASI MI?

Amerika’nın her yerindeki hapishanelerde tutuklu bulunanların yerini ve kısa bilgisini barındıran ‘Federal hapishaneler bürosu’ sayfasında Reza Zarrab ismi girildiğinde, Zarrab’ın, Cumartesi günü serbest bırakıldığı yazıyor.

Konunun bir bilgisayar hatası olabileceği de konuşulan iddialar arsında. Bu hataya sebep olabilecek durumunsa mahkeme listesine bir şey girilmemiş olması ihtimali. Zarrab’ın, serbest bırakılması için bir mahkeme emri gerekiyor ve normal şartlarda bu emrin de yayınlanması gerekiyor.

Bir diğer ihtimal ise Zarrab’ın, ‘işbirliği‘ yapması nedeniyle ‘serbestlik‘ talep etmiş olabileceği. Bu nedenlede de yine mahkemenin bir karar yayınlanması gerektiği gelen bilgiler arasında. ABD’de ise mahkemelerin Cumartesi günleri sadece ‘acil’ bir durum olduğunda emir yayınlayabiliyor olması konuyla ilgili belirsizliğin devam etmesine neden oluyor.

DOSYAYA ESKİ BAKAN ZAFER ÇAĞLAYAN DA DAHİL EDİLDİ

Reza Zarrab davasına ek iddianameyle eski AKP’li bakanlardan Zafer Çağlayan da sanık olarak eklenmiş iddianamenin kabul edilmesiyle eski Bakan Çağlayan, eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan ve Abdullah Happani hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı.

İlgili Haberler