Reza Zarrab’ın kuryesi konuştu. Paraların nasıl taşındığını açıkladı

Reza Zarrab’ın kuryesi konuştu. Paraların nasıl taşındığını açıkladı
Sözcü gazetesinin Courthousenews.com'dan aktardığı habere göre İranlı Reza Zarrab'ın kuryesi olduğu belirtilen Adem Karahan, paraların nasıl taşındığını tek tek anlattı.

Courthousenews.com adlı sitede yer alan habere göre, 2006 yılında Zarrab’ın koruması olarak işe başladığını, 2008 yılında ise kuryeliğini yapmaya başlayan Karahan, İran’a dönük yaptırımların delinmesiyle ilişkili işlemlerde, altın ve nakit para dolu valizlerle ödemelere aracılık etti. Karahan, daha sonra, Zarrab’ın şirketlerinin vekili olarak banka havalelerine imza attı.

Courthouse News ve Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) bünyesindeki gazetecilere konuşan Karahan, Zarrab’ın kendisine "Türk yetkililerle ilgili korkacak hiçbir şey yok, Hükümet de bu işin içinde" dediğini aktardı.

Basına sızdırılan ABD Hazinesi’ne bağlı Mali Suçları Araştırma Ağı’na (FinCEN) ait belgelere göre, Karahan, Türk yetkililere Zarrab’ın yüzde 8 komisyonla çalıştığını söylemişti. Daha önce Türk basınında çıkan açıklamasında Karahan, yüzde 8’lik komisyonun yarısını kendine, yarısını da siyasetçilere verdiğini söylemişti.

Karahan, 2008-2013 yılları arasında İran, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de dahil olduğu ülkelere altın ve nakit para taşıdığını, Zarrab’ın talimatı doğrultusunda para aklamak için paravan şirketler kurduğunu söyledi. Karahan, bu iddialarına ilişkin banka kayıtları, seyahat belgeleri, fotoğraflar ve başka kanıtlar sundu.

Karahan ayrıca, kendisiyle beraber 22 kişilik ekibin, en az 200 ton altın taşıdıklarını, her bir kişinin günde 20-30 kilo altının olduğu ikişer valiz taşıdığını, her valiz için 500 dolar aldıklarını dile getirdi.

 

İlgili Haberler