Amerika’nın Sesi, DW Türkçe ve Euronews için flaş karar! 72 saat süre verdi

Amerika’nın Sesi, DW Türkçe ve Euronews için flaş karar! 72 saat süre verdi
RTÜK Üyesi İlhan Taşçı Twitter'dan yaptığı açıklamada, RTÜK'ün ilk kez denetim yetkisini kullanarak uluslararası yayın yapan Amerika’nın Sesi, Deustche Welle ve Euronews lisans almaları için 72 saat süre verdiğini duyurdu.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullanarak Amerika’nın Sesi, DW ve Euronews''e lisans almaları için 72 saat süre tanıdı.

Konuyla ilgili bilgilendirme yapan RTÜK üyesi İlhan Taşçı bu kurumlara lisans başvurusu için 72 saat süre tanındığını daha sonra erişim engeli getirilmesi isteneceğini duyurdu.

2017 itibarıyla RTÜK üyesi olan Taşçı ilk olarak Twitter hesabından ‘‘RTÜK bugün saat 12.00de http://amerikaninsesi.com (ABD) http://dw.com (Almanya) ve http://tr.euronews.com(Fransa) sitelerine lisans almaları için 72 saat süre vermeyi görüşecek. Üst Kurul, bu sürede başvurmayan yayın kuruluşlarının erişimlerinin engellenmesini isteyecek’’ paylaşımını yaptı.

İlhan Taşçı bu paylaşımı sonrası kendisine ulaşan VOA Türkçe muhabirine, ‘‘Bugünkü toplantıda RTÜK, bu konuyu karara bağlarsa bu kurumların temsilcilerinin kendileriyle temasa geçmelerini bekleyecek. Bu olmadığı taktirde RTÜK, 72 saat sonra yayın hizmetlerine son vermeyen kurumlar bakımından erişim engelleme kararı çıkartılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek’’ açıklamasını yaptı.

Taşçı, toplantının ardından da bir paylaşımda bulunarak RTÜK’ün oy çokluğuyla bu doğrultuda bir karar aldığını teyit etti. Taşçı yine Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “RTÜK ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullandı. Oy çokluğuyla alınan kararla, http://amerikaninsesi.com http://dw.com/tr ve http://tr.euronews.com sitelerine lisan için 72 saat süre tanıdı. Bu sürede başvurmayanların erişimleri engellenecek” dedi.

Kararı değerlendiren İlhan Taşçı, “Ulusal basının ardından sıra uluslarası haber sitelerinin denetlenmesine ve sesinin kesilmesine geldi. RTÜK’ün “sitede video var lisans almalı” bakışıyla denetlenmeyecek hiçbir haber sitesi kalmaz! Asıl hedef basın özgürlüğü ve çok seslilik. İstenen basın sussun, eleştirmesin” ifadelerini kullandı.

Taşçı konuya ilişkin bir diğer paylaşımda da "RTÜK’e İnternet yayınlarını denetleme yetkisine veren yasa 2019 yılında yürürlüğe girdi. Üç yılın ardından RTÜK’ün aklına yabancı haber sitelerinin gelmesi hayli ilginç. Anlaşılan devamı da gelecek!" dedi.

İlgili Haberler