Ruhani Merkel'den garanti istedi

Ruhani Merkel'den garanti istedi
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, ABD’nin çekilme kararını aldığı nükleer anlaşma taraflarından Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel’den anlaşma ile ilgili “garanti” istediği bildiriliyor.

Mehr News’a göre, dün akşam Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile telefonda görüşen Hasan Ruhani, “İran’ın nükler anlaşmadaki petrol, doğalgaz ve petrokimya ürünlerinin satışı ile bankacılık alanına yönelik menfaatleri en belirgin şekilde garanti altına alınmalı, anlaşmanın korunmasını sağlayabilen bu başlıklar birkaç haftalık zaman dilimi süresinde İran ile AB dışişleri bakanları ve uzmanları tarafından yapılacak oturumlarda masaya yatırılıp çözülmeli” dedi.

Almanya’nın küresel arenada epey önemli bir uzlaşı olan nükleer anlaşmadaki yapıcı rolüne de değinen Ruhani, ABD’nin tek taraflı bir şekilde anlaşmadan çekilmesini uluslararası ilkelere aykırı olarak nitelerken de  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararına ters bu anlaşmanın ortadan kaldırılması sonucu ortaya çıkacak sonuçların zarar verici olacağı uyarısını yaptı.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkesi ile Almanya arasındaki bölgesel işbirliğine de işaret ederek, “İran olarak, bölgede güvenlik ile istikrar sağlamayı planlayıp mevcut krizleri azaltmaya çalışıtığımıza göre, yeni bir krizin oluşumunu asla olumlu karşılamayız” diye konuştu.

İran’ın Suriye’ye istişare desteğinde bulunduğunu da aktaran Hasan Ruhani, “İran olarak, Suriye ve Irak halkına verdiğimiz terör karşıtı mücadeledeki desteklerimiz sonucu bu ülkelerde iyi bir güvenli ortamın yerleşmesine tanık olduk ki bu da tüm dünyanın lehine” sözlerini de kullandı.

"MANTIKLI DAVRANMALIYIZ"

Almanya Başbakanı Angela Merkel de bu telefon bağlantısında ABD’nin nükleer anlaşamdan çekilmesi dolayısıyla üzgünlüğünü dile getirerek, “ABD’nin bu girişimi neticesinde ortaya çıkan soruna karşı mantıklı davranmalıyız, ancak AB duruşunu bozmadan anlaşmaya bağlı kalacak ve İran’dan da aynısını yapmayı bekliyor” değerlendirmelerinde bulundu.

İlgili Haberler