Rusya düşman ülkeler listesi yayınladı. Resmen hasım ilan etti

Rusya düşman ülkeler listesi yayınladı. Resmen hasım ilan etti
Rusya Federrasyonu, ülkelerin Moskova'ya yönelik tutumlarını dikkate alınarak hazırlanan 'hasım ülkeler' listesini yayımladı. Hükümetin onyladığı listede sadece ABD ve Çekya bulunuyor.

Yayınlanan açıklamada, "Rusya''ya, Rusya vatandaşlarına ve Rusya''daki tüzel kişilere yönelik hasmane eylemlerde bulunan ülkelerin listesi onaylandı" denen belgeye göre listede yer alan ABD ve Çekya''ya 23 Nisan tarihli Rusya Devlet Başkanlığı Kararnamesi''nde belirtilen önlemlerin uygulanacağı vurgulandı.

Buna göre ABD''nin Moskova Büyükelçiliği''nin diplomatik temsilcilikte Rusya topraklarında bulunan özel kişileri çalıştırma hakkı elinden alınırken Çekya ise, Rusya''da yaşayan sadece 19 özel kişiyle iş sözleşmesi imzalayabilecek.

23 Nisan''da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı ülkelerin hasmane eylemlerine karşı yanıt niteliğindeki önlemlere ilişkin kararı imzalamıştı.

MOSKOVA, DİYALOĞA HAZIR OLDUĞUNUN ALTINI ÇİZİYOR

Rus basınına hasım ülkeler listesi hakkında açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov''a listenin dar kapsamlı olmasının ''diyaloğa hazır olma'' mesajını içerip içermediği soruldu.

Peskov, "Moskova, tutarlı bir şekilde diyaloğa hazır olduğunun altını çiziyor" yanıtını verdi.

Zaharova, ABD Büyükelçiliği''nin Moskova tarafından talep edilen personelle ilgili gereklilikleri en geç 1 Ağustos''a kadar yerine getirmesini beklediklerini söyledi. Rus Dışişleri Sözcüsü, "Bilindiği üzere, ABD''nin hasmane eylemlerine yanıt olarak Rusya yönetimi, hasım ülkelerin elçilik ve diğer diplomatik temsilciliklerinin Rusya ve üçüncü ülkelerin vatandaşlarını istihdamının kısıtlanmasını içeren tedbirlerle ilgili bir karar aldı. Bu tedbirin uygulanması için zaman gerektiğini dikkate alan Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçiliği ve konsolosluk kurumlarının personelle ilgili gereklilikleri en geç 1 Ağustos''a kadar yerine getirmelerini bekliyor" ifadelerini kullandı.

ABD tarafına eksik anlamalara yer bırakmayacak şekilde düzenli olarak açıklamalar yapıldığının altını çizen Zaharova, ABD diplomatik temsilciliklerinin Rusya ve üçüncü ülkelerin vatandaşlarını istihdam etmesiyle ilgili konunun sonsuza dek ve geri dönüşü olmayacak şekilde kapandığının altını çizdi.

İlgili Haberler